Democratie vormt de grondslag van de Nederlandse politiek, maar jammer genoeg zijn we ons van haar geestelijke kracht niet altijd bewust. Bij democratie gaat het uiteindelijk om het streven naar het menselijk welzijn van het volk, door het volk. Het gaat om de bezielende kracht van het volk dat zich laat leiden door zijn diepste verlangen. Deze droom vindt zijn uitdrukking in beleid waarin de mensen tot hun recht kunnen komen.
Het probleem hierbij is echter dat elk mens uniek is en dat ook elke groep mensen verschilt van de andere. Goed beleid houdt rekening met deze verschillen. Eén van de grootste valkuilen is de zucht naar macht, die wordt ingegeven door het streven naar geld en rijkdom. Het gevaarlijkste virus van de democratie is macht. Geld is het belangrijkste middel om macht te verwerven.
Bij politieke partijen is dit streven naar macht duidelijk. Het uitoefenen van macht is het voornaamste motief bij de meest belangrijke beslissingen. Daarbij speelt geld meestal de hoofdrol. Wanneer besloten wordt tot bezuiniging mag dat niet ten koste gaan van de menselijke waardigheid.
Macht is het gevaarlijkst in haar anonieme vorm van bureaucratie. Daar gaat zij vaak gewetenloos te werk zonder mogelijkheid van ruggespraak. Ze wordt door niemand gedragen maar wel hardhandig uitgevoerd. Dat zien we bij het probleem van de asielzoekers die het land moeten verlaten maar niet terug kunnen. Dat zien we bij gezinnen die geen geld hebben en het huis worden uitgezet. Iedereen die dat aan den lijve meemaakt ervaart de onmenselijkheid van de bureaucratische macht zonder er iets tegen te kunnen doen. De Bosjesmannen die eeuwenlang weten te overleven in het moeilijke woestijngebied van de Kalahari, hanteren het wijze principe dat macht en rijkdom nooit in handen van één persoon mogen vallen. Het leiderschap valt bij jacht op de beste jager, bij droogte op de vrouw met de beste ervaring in het zoeken naar eetbare knollen.
Democratie is geen eenzijdig recht op medezeggenschap, op welzijn en op menselijkheid, want ze heeft ook de keerzijde van verantwoordelijkheid om daar zelf aan bij te dragen. Wat doe ik zelf om het welzijn van mijn buurman of collega te bevorderen? Wat doe ik zelf om het welzijn van mijn omgeving te vergroten? Democratie betekent niet alleen dat we leven in een rechtstaat, maar ook dat we gericht moeten zijn op het welzijn van elkaar.
Democratie is ook geen begrip dat voor eens en voor altijd is vastgelegd. De omgeving verandert voortdurend, vaak heel sterk. De mentaliteit van de mensen is bij elke generatie en culturele gemeenschap anders. De invloed van de media, de reismogelijkheden en de technologie zijn vaak diep ingrijpend. Democratie is een blijvende zoektocht naar een menselijk klimaat, dat voortdurend bedreigd wordt en steeds hersteld moet worden. Het gaat om een spirituele kracht die ons bewust maakt dat we voor elkaar verantwoordelijk zijn.