Het aantal zaken waarin minderjarigen worden verdacht van moord of een poging daartoe is dit jaar ruim tweeënhalf keer zo hoog als een jaar geleden.
Een voortvloeisel uit het feit dat de VVD de afgelopen jaren aan de macht is geweest en andere partijen niet alert bleken te zijn. Alles waarmee de toename van ernstige jeugdcriminaliteit voorkomen had kunnen worden is zo’n beetje wegbezuinigd.
Natuurlijk is procureur-generaal Gerrit van der Burg, de hoogste man bij het OM, bezorgd over de toename van ernstige jeugdcriminaliteit. ‘De drempel om geweld te gebruiken is lager geworden. De verontrustende stijging die we in 2020 al zagen, zet hard door. De kruimeldief van vandaag kan morgen iemand liquideren.’
Hij geeft aan dat er onderzoek moet komen naar de oorzaak van de toename: ‘Duidelijk is dat het georganiseerde geweld en het grote geld dat daarmee gemoeid gaat, meespelen. Iemand die verleid is daar in te stappen, kan er moeilijk nog uitkomen. Het lijkt een gouden roltrap, maar het is een wurggreep.’
Dat onderzoek is helemaal niet nodig, zonde van het geld. Ieder weldenkend mens weet waar het aan scheelt. Spreek met iedere leraar, hulpverlener of (oud-)jongerenwerker en je weet dat het ligt aan de bezuinigingen. Deze toename van jeugdcriminaliteit is het resultaat daarvan!
In 2021 waren er tot half november 64 moorden en moordpogingen door minderjarigen, tegenover 25 in dezelfde periode in 2020. Ook in de leeftijdscategorie 18-21 jaar was er een toename: 76 zaken, tegenover 51 in dezelfde periode in 2020.
‘Veel verdachten zijn jongeren met een kwetsbare achtergrond,’ zegt de OM-baas. Hij pleit daarom voor een brede aanpak waarin jongeren uit kwetsbare milieus structuur en houvast krijgen, onder meer door ze onderwijs en banen te bieden.
Een verstandige opmerking, draai die bezuinigingen terug en zorg voor ondersteuning op maat en op straat! Natuurlijk moeten ook ouders alert zijn, vindt Van der Burg terecht: ‘Stel vragen als er een nieuwe dure jas van zo’n 800 euro aan de kapstok hangt.’
Het nieuwe kabinet heeft aangekondigd te investeren in veiligheid en strafrecht en ongetwijfeld is dat terecht, echter, er moet vooral preventief gewerkt worden. Er moet een andere wind gaan waaien in Nederland. Een wind van preventie, zorg en ondersteuning. Uit de ratrace. Repressie en zwaardere straffen hebben geen afschrikwekkend effect.
Wulf zegt
Iedereen een gevoel kunnen geven dat we met elkaar een gemeenschap vormen. Dat is een extra uitdaging binnen een multiculturele samenleving. Deze pandemie drijft ons nog meer uit elkaar. Slechte zaak dat zelfs politici daar mede verantwoordelijk voor zijn.