Groen is een mooie kleur, maar dat wist u al. Maar groen is nog zo veel meer. De aarde is groen, of toch niet? Nee, men spreekt altijd over de blauwe planeet. De planeet die vanuit de ruimte door astronauten is waargenomen als een klein blauw bolletje in een immens groot, oneindig heelal. Een piepklein bolletje met een heel dun schilletje: de dampkring. Vanuit de ruimte beseften die astronauten hoe bijzonder en hoe kwetsbaar de aarde is. In een open brief schreef Wubbo Ockels dat wij allen astronauten zijn van het Ruimteschip Aarde. Dat Ruimteschip willen de mensen nu groen gaan maken, vergroenen dus.
Groen staat voor natuur en rust. Groen heeft een diepere betekenis gekregen, groen wordt soms ook wel duurzaam genoemd. We houden van onze groene weiden, maar er mogen geen koeien in, we kopen producten in een groene verpakking want dat spreekt ons aan, vooral als er een groen vinkje op staat. Nog beter is als er als ook nog “planet proof” bij vermeld wordt. Maar wie de verpakking omdraait en de moeite neemt om de kleine lettertjes te lezen en enige weet heeft van al die chemische termen achterop die groene plastic flacon, zal zich afvragen of het product echt wel groen genoemd kan worden.
Groen is een mooie kleur, het spreekt bepaalde hersengebieden aan waardoor we rustiger worden, meer luisteren naar ons gevoel, de ratio even buitensluiten. Denk maar aan een heerlijke boswandeling, even het hoofd leeg maken , even niet denken of piekeren over de toekomst. Politieke partijen maken ook graag gebruik van de kleur groen: Stem Groen! Gaat u nu ook de kleine lettertjes lezen? Gaat u zich afvragen hoe groen die partij is? Laat u zich leiden door uw gevoel of denkt u er over na door te vergelijken en kennis op te doen via de media, boeken of partijprogramma’s? Zelfs Europa houdt van groen: de Green Deal. Als het groen is zal het wel goed zijn, maar ja, als ik Diederik Samson op TV hoor beweren dat het gebruik van houtige biomassa duurzaam is dan vraag ik me toch wel af hoe groen de Green Deal is. Toch maar even opzoeken op de website van de EU.
Ook het volgende is langs gekomen: stem voor een groene toekomst. Klinkt mooi, maar wat moet ik me daarbij voorstellen. In de toekomst worden er miljoenen bomen geplant want, zo beweert men, dat is goed voor de CO2 reductie. Maar dan moeten dat géén “energieplantages” worden ( om als houtige biomassa in de energiecentrales opgestookt te worden), maar bossen om ons klimaat te beschermen, de biodiversiteit te vergroten en de CO2 terug te dringen. Die bomen moet dan minstens 50 á 60 jaar mogen groeien om met hun bladerdak de lucht te kunnen reinigen. De aarde vergroenen is dus een goede aanpak om de luchtkwaliteit te verbeteren, want dat kleine dunne schilletje om die mooie blauwe planeet kan al die viezigheid niet meer verwerken. De lucht heeft maar een bepaalde capaciteit en men kan die niet oneindig volplempen met smerigheid uit schoorstenen zoals roet, PAK’s, houtrook, VOC’s ,benzeen, tolueen ,fenol, alkyl, enzovoort.
Maar nu dwaal ik af van vergroenen. Die andere bekende astronaut, André Kuipers, een van de gezichten achter JustDiggit ,weet ook hoe kwetsbaar onze planeet is: dat is het lot van een ruimtevaarder. Als u mee wilt helpen de aarde te vergroenen kijk dan bij www.justdiggit.org
Bladgoud is ook groen. Nee zult u denken, dat is een soort van geel.
Bladgoud is ook groen, niet het materiaal zelf, want dat is geel. Ik bedoel het boek “Bladgoud” dat een groen uiterlijk heeft, een groene kaft .Het boek gaat over bomen , ja groene bomen dus. Een zeer lezenswaardig en informatief boek over bomen met als subtitel: “de onschatbare waarde van bomen”. Geschreven door klimaatspecialist Reinier van den Berg e.a. Hij schrijft dat er in de afgelopen 30 jaar ongeveer 420 miljoen hectare aan bos is verdwenen, waarvan 80 miljoen hectare aan oerbos. Is dat erg? Ja, want daardoor verandert het klimaat. Is dat erg? Ja, want hiermee verdwijnt ook de biodiversiteit . Is dat erg? Ja, want daardoor komen ziekten en plagen onze kant op. Ontbossing, om welke reden dan ook is slecht voor het klimaat en de aarde. Na het lezen van zijn boek kom je tot de ontdekking dat alles met alles verbonden is en dat elke menselijke handeling effect kan hebben op onze omgeving.
Groen is zo hard nodig. En wat is er nog meer groen? Stroom, alhoewel je maar moet afwachten of de stroom die jouw huis binnenkomt echt wel groen is en niet grijs .Groen, ik raak er niet over uitgepraat. Groen in je huis is rustgevend, kalmerend. Er zijn groene planten die de lucht in je huis kunnen zuiveren, zoals de Sansevieria. En er zijn groene provincies en groene auto’s.
Ook is er groene thee en dat moet haast wel gezond zijn. Nou, dat valt nog te bezien, want als je theezakjes gebruikt dan is dat niet zo duurzaam .Zeker niet als je die theezakjes op de composthoop gooit, want theezakjes zijn gemaakt van papier én plastic. En plastic is niet zo best voor ons milieu, maar dat wist u al. En er zijn zelfs ook groene stokers. Ik zie het al helemaal voor me: een soort Hulk- achtige wezens met enorme spierbundels en die groen kleuren als ze hout waarnemen. Bij het zien van een boomstam worden bepaalde hersengebieden geactiveerd , in dit geval de hersenstam of het reptielenbrein. En net als bij de boswandeling gaan ze helemaal op hun gevoel af en wordt de ratio uitgeschakeld. Met passie gaan ze zagen en kloven tot ze er bijna bij neervallen en hebben nog net genoeg tijd om hun resultaat in de fik te steken(met de Zwitserse methode) en het grote genieten kan beginnen. Want ja, wat is er nu leuker dan fikkie stoken in een houtkachel of in de terrashaard of zo maar een houtstapel in de tuin. Hu? Is hout stoken groen of duurzaam?
Maar ik dwaal weer af van het thema groen. We willen de aarde vergroenen, die mooie aarde ,dat kleine ruimteschip in dat immense heelal heeft het zwaar te verduren want wij mensen delen raken klappen uit. De aarde heeft al vele blauwe plekken opgelopen en als wij er op blijven beuken komt het niet goed.
Het komt nu op ons aan! Alleen als we bereid zijn oude schadelijke tradities los te laten, vaker de kleine lettertjes lezen, het wetenschappelijk onderwijs naar een hoger plan tillen, bereid zijn ons te verdiepen in kwesties zoals milieuvervuiling en klimaatverandering, ons ego opzij schuiven voor hogere doelen, heel misschien kan onze aarde dan helen.
Ik begrijp de ongerustheid van Louise Vet (emeritus- hoogleraar evolutionaire ecologie) over het milieu, ik begrijp de tranen van Greta, ik begrijp dat Maarten Loonen ( poolonderzoeker) volschiet als hij vertelt over het smelten van de ijskappen.
Alles van waarde is weerloos!(Lucebert)