Vorige week waren de boeren weer in het nieuws. Het boerenactiecomité schreef een brief die als bedreigend kon overkomen. Landbouwminister Schouten brak daarop het overleg met de boerenvertegenwoordigers af, de actiegroep maakte excuses en het overleg werd weer hervat. Dat gaat over de toekomst van agrarisch Nederland in dit overbevolkte land.

Ik voel me zelf een telg uit een Fries boerengeslacht en kleinzoon van Rotterdamse kwekers. Al heel jong (zie foto met links -ik- in overall en klompen als jonge boerenknecht) molk ik koeien en ruimde stront uit de groep en droeg en draag de boeren in mijn hart.

Ik hoorde de woordvoerder van de boerenactiegroep vorige week op tv zeggen dat van een onvrijwillige uitkoop (sanering) van het aantal boeren in Nederland geen sprake kan zijn. Het kabinet heeft daar meer dan 300 miljoen euro voor uitgetrokken. Eigenlijk zei hij dat het aantal boerenbedrijven, die volgens deskundigen verantwoordelijk zijn voor een flinke hoeveel verstikkende uitstoot, niet gedwongen zal verminderen.

Vijfenzeventig procent van het vlees dat veeboeren fabriceren gaat naar het buitenland. Vervuilende vliegtuigen en vrachtwagens vervoeren het vlees. Tienduizenden varkens en kippen leven in dieronvriendelijke omstandigheden. Italiaanse hammen zijn afkomstig uit Neerlands boerensector.

De woordvoerder van de actieboeren zal geconfronteerd worden met de realiteit. De wal keert het schip. De laatste koe doet het licht uit. Er zijn te veel boeren in ons kleine land, ze zijn exporteurs geworden. Ons leven, ons voortbestaan staat door de opwarming van de aarde op het spel. Er is geen plek in ons Lage Land voor te veel boeren, geen plek voor een zo krankzinnig druk Schiphol dat maar wil blijven uitbreiden in een zo’n klein landje dat je met een auto in drie uur doorkruist, geen plek voor Lelystad Airport, geen plek voor meer meer.

Heel lang geleden werd het eerste aardgas uit de grond gehaald. Een gevolg was dat de kolenmijnen in Limburg werden gesloten en kompels werkloos werden. Er was geen behoefte meer aan steenkool. De gravers en hakkers waren de voorlopers van de huidige boeren- en overbodig geworden door een veranderende omstandigheid.

Er is geen behoefte en plek meer voor te veel boeren die, dat is ook waar, met steun van de overheid en banken, in aantal en bedrijven zo konden groeien.

Ik  neem afscheid van jullie, met een bezwaard hart. In het boeddhisme zeggen ze: alles is vergankelijk, er is een tijd van komen en gaan. Ook voor een overbodige boer.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak,  woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of te twijfelen aan het nu.

Categorieën: Joop Hoek, Columns

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk