In een opwelling kocht ik ze- een pond zeer kleine spruitjes die me deden denken aan mijn moeder Grietje en de groenteboer bij wie ik voor het gezin als jongen kleine Bredase spruitjes moest kopen. Het lekkerst zijn ze als de vorst er overheen is geweest, zei mijn moeder.
Gisteren at ik de spruitjes. Ik deed er bijna een half uur over om ze schoon te maken, zo klein waren ze en zoveel zaten er in een pond. Ik vroeg me af waarom telers kleine spruiten telen. Zijn ze lekkerder? Is het restafval? Is het om de mensheid te straffen die het werk van akkerbouwers en boeren niet voldoende waardeert?
Na een kwartier begon het gewricht van mijn rechterschouder op te spelen, na 20 minuten dacht ik: Waar ben ik aan begonnen. Even later begon ik die kleine groene krengen te haten. Waarom waarschuwde mijn moeder niet voor zo’n aanschaf. En met Breda heb ik ook niks.
Het viel me op dat er veel afval van de spruiten kwam. Meer dan bij grote. Waardoor ze nog kleiner werden.
Ik kookte ze 10 minuten- ze stonken minder dan grote kokende spruiten. Over de smaak valt te twisten.
Mijn geest is weer in rust- mijn spieren ook.
Moedig voorwaarts!
Joke zegt
Je zit toch hoop ik niet in de koepel van Breda? Daar moesten de gevangenen vroeger spruitjes schoonmaken. Je hebt toch niet reeds schoongemaakte spruitjes opnieuw “schoongemaakt”? Geen wonder dat er niets van overbleef. ?
‘Joop Ha Hoek: Nee hoor, ik maakte ze gewoon schoon in de Kloosterbunker en ze waren ‘vies’ zodat ze schoongemaakt moesten worden. Ze kwamen van de kouwe grond in Nederland.
Jacob van Keulen zegt
Beste Joop..wie het kleine niet eert…. toen ik de kop las dacht ik dat ze goed voor de gewrichten zouden zijn…misschien helpt een spruitjescompres en anders gewoon maar moedig voort
Zeshin zegt
Goed voor je gewrichten,… Ja spruitjes uit de verwarmde kas, maar van de koude grond,…. mijn vingers gaan nu al krom staan Maar het is wel heel erg zen om spruitjes te pellen om te kijken wat er in zit. Dus spruitjes schoonmaken is eigenlijk een religieuze bezigheid
Wulf zegt
Ondanks al dat werk maak je ze graag schoon als je weet wat ze door hun gezonde geneeskrachtige werking allemaal aan je brein kunnen onspruiten…
Michel Ball zegt
Beste Joop – Drie punten (3) –
1. Bij Appie vind je schoongemaakte spruitjes in de koeling
bij de worteltjes, champignons, snijboontjes en sla.
2. Jouw Bredase spruitjes heten in Frankrijk choux de
Bruxelles.
3. Witlof heet in Frankrijk chicorée en bij ons Brussels
lof.
Prettig weekend !