Ik denk dat het kwam door de combinatie van de woorden aanslag-kerstmarkt-terrorisme-drie doden dat ik wel kon janken, zittend in een stoel het Journaal volgend. Astrid, de nieuwslezer, zei dat het aantal doden na een aanslag in het Franse Straatsburg tot drie was gestegen. Er waren beelden te zien van het plein waarop de kerstmarkt had plaatsgevonden, eerder deze week.

Journaalkijkers raken gehard door het nieuws dat wordt gepresenteerd. Toch, toen gisteren een extra ingelast Journaal werd aangekondigd, dacht ik: ‘Is er nu ook een aanslag gepleegd in Nederland?’ Gelukkig was het prime minister May van het VK die aankondigde dat ze niet op zou stappen en de Brexit onderhandelingen zou afronden. Gelukkig, denk je dan, het valt weer mee,  bizar hoe die hersenen werken.

Drie doden, zei Astrid. Op het plein waarop geschoten is staat een kerstboom, mensen stroomden toe om er bij te willen zijn, wat sfeer te proeven. De markt is met de mooiste intentie bedacht en opgezet, om mensen te plezieren, eenzaamheid te verdrijven ook. Noël. Het werd een executieplaats.

Opeens kwam het zinloze van dit geweld, deze moorden, als een baksteen door een raam bij me binnen. Er was geen bombardement aan vooraf gegaan, geen huizen verwoest, geen leger en tegenstanders die elkaar beschieten. Het leed was begrensd, al klinkt dat afschuwelijk, een plein was het plaats delict. Ik dacht ook aan de schutter die gewond op de vlucht is voor de Franse politie. Hij stond op de lijst van geradicaliseerde moslims maar niemand kon zijn daad voorkomen. Alleen hijzelf. In een paar seconden tijd werd hij een crimineel. Was het haat die hem deed vuren op die kerstmarkt op mensen die hij niet kent? Ze zeggen dat hij uit die stad afkomstig is. Kende hij zijn slachtoffers? Heeft hij spijt?

Nooit komen uitingen van haat in deze wereld tot rust door haat, maar door niet te haten komen ze tot rust, dat is een eeuwige wet, staat op een kaartje dat op mijn werktafel staat. Kan haat gerechtvaardigd zijn? Kunnen mensen zo beschadigd zijn dat ze niet anders kunnen dan haten?

Drie doden, een vuurwapen, een schutter.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk