Een paar dingen vielen me de laatste tijd in de media op.

Een jongen gaat in Nederland gewapend met een vuurwapen en een bijl naar zijn school omdat hij gepest wordt door een of meerdere klasgenootjes. Het komt niet tot schieten. Leraren praten op hem in, de politie arresteert hem. De directeur van de school zegt dat de jongen er niet meer welkom is. Dat lijkt me logisch. Al vrij snel na zijn arrestatie is de jongen weer vrij en loopt hij met een enkelband rond. Waar is het wapen, de bijl, is de jongen verward?

Er komt een meldpunt voor verwarde personen. Niet voor die personen zelf, maar voor buren en zo, die zien hoe een verward persoon zijn huisraad uit het raam smijt of op een balkonrand gaat staan. Nu nog wordt de politie gebeld, maar die raakt zelf in verwarring door de verwarde personen. Niet bekend is waarom personen verward raken. Steeds meer politiemensen raken verward door de hoge werkdruk en het matige salaris. Ze belden zichzelf maar dat kan niet meer. Vroeger had je ook verwarde personen, die dansten rond een draaiorgel. Zoals Gekke Henkie (GH).

De politie en politiek willen dat als je een wapenvergunning aanvraagt ook je politieke voorkeur, godsdienst, land van herkomst en andere persoonlijke zaken worden nagetrokken. Het bericht verbaasde me: worden er tegenwoordig in de tijd van terrorisme nog wapenvergunningen verstrekt of juist daarom? Welke wapens zijn populair? Wat zijn dat voor mensen die een wapen willen aanschaffen? Is een VVD’er minder gevaarlijk dan een SP’er?

Folkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, hoeft zich van de rechter niet meer in persoon te melden bij de reclassering, maar mag elke zoveel weken volstaan met het sturen van een briefje waarin hij schrijft hoe het met hem gaat. Wie controleert dat? De PTT? Wie bewijst dat Folkert zelf die brieven schrijft?

Buma van het CDA waarschuwde mede politici in de Tweede Kamer dat er ook kinderen naar de algemene beschouwingen keken. Hij deed dat omdat die beschouwingen ontaardden in gescheld, gevloek en roddel en achterklap van onze volksvertegenwoordigers. Kijken jonge mensen tegenwoordig nog tv?

We leven in vreemde, sommigen zeggen zelfs gedegenereerde tijden waarin je wel verward moet worden.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk