Oud-brandweerman John Buskens is vrij plotseling overleden. Ik vermoed dat veel lezers van deze krant John niet kennen.

In Rotterdam is een kinderboerderij De Blijde Wei, aan het begin van de toegangsweg staat een metershoog wit beeld van een kip. De kip werd regelmatig beschadigd en John pakte dan zijn reparatieset en pot verf om het dier weer op te lappen. Niemand wist dat hij dat deed, hij was er een van niet lullen maar poetsen, zoals Rotterdammers dat zo kernachtig kunnen zeggen. Na een bericht in een krant, waarin zijn identiteit werd onthuld, kreeg John de officiele titel Kipschilder.

John zeurde nooit over de vernielingen maar pakte aan zodat iedereen van de  mooie kip kon blijven genieten. Een denkwijze die ik iedereen toewens. Ook en zelfs boeddhisten die aan hun kussen geplakt lijken te zitten. Er is nog heel wat te schilderen in deze wereld.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef,  de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij  corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen.

 

 

Categorieën: Beeldende kunst, Joop Hoek, Boeddhistisch leven, Columns
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Het jaar 2018 – de tweede dag- kipschilder

 1. Joppe schreef:

  Nait soezn, moar deurgoan, zeggen we hier in Groningen.
  Ik wens Joop en alle medewerkers van het BD een heel gelukkig en vredig 2018.

 2. Stiltespinster schreef:

  Ja, er is nog heel wat te schilderen op de wereld.
  Laten we met verve het nieuwe jaar beginnen.
  Pak een kwast en kleur je leven.
  Er valt nog heel veel in te kleuren.
  En er is nog heel veel glad te strijken!