Het multiculturele boekje ‘Feest in Amsterdam’, dat onlangs onder zestigduizend Amsterdamse scholieren werd verspreid, bevat geen verhalen over de Joodse geschiedenis van de stad. Vele groepen en minderheden worden erin meegenomen, behalve de Joden. Het viel een 21-jarige student op, die vervolgens een eigen kinderboekje maakte. Het oorspronkelijke boek is er gekomen in opdracht van de gemeente Amsterdam.
Dit jaar bestaat Amsterdam 750 jaar en dat wil de gemeente groots vieren. Een van de uitingen is het boekje Feest in Amsterdam, dan aan zestigduizend basisschoolkinderen is verstrekt. Onderwijswethouder en Tweede Kamerpretendent Marjolein Moorman (PvdA) reikte het eerste exemplaar in mei aan een stel kinderen uit. In het boekje ontbreekt niet alleen het Joodse deel, maar zijn traditionele Nederlandse feesten zoals Koningsdag of de Kermis ook niet aanwezig.

Voor student Elisha Loonstein was dat reden genoeg om zelf een boekje te maken met de titel Feest in Mokum, waarin de islamitische broertjes Yusuf en Ibrahim door Mokum wandelen samen met de Joodse meneer Salomon. Hij wijst hen op de Joodse geschiedenis van Amsterdam, zo meldt De Telegraaf. Ook klom Loonstein in de pen. Burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) gaat voorop in de festiviteiten van 750 jaar en dus schreef hij haar een brief.
Koosnaam
Uit de brief: ‘Juist in Feest in Amsterdam, dat zo nadrukkelijk bedoeld is als viering van de veelkleurigheid van Mokum, viel het mij op dat in al deze bonte verhalen met multiculturele tradities niets terugkomt van de rijke Amsterdams-Joodse geschiedenis of Joodse gebruiken. Keti Koti, Eid-al-Fitr, het Suikerfeest, Holi – allemaal worden ze genoemd. Maar over Chanoeka, Jom Kipoer of Pesach geen woord. En dat in de stad die als koosnaam het Jiddische ’Mokum’ draagt’.
Loonstein in de krant: “Als inclusiviteit betekent dat diepgewortelde verhalen worden weggelaten om ruimte te maken voor anderen, zoals in Feest in Amsterdam gebeurt, dan gaat er iets mis. Daarom besloot ik om dan maar zelf die verhalen te vertellen. Niet als protest, maar als liefdevolle herinnering. Een aanvulling. Een manier om te zeggen: vergeet ons niet. Want ook ons verhaal hoort bij Mokum.”
Kwalijk
In het alternatieve boekje komen onder meer Sarphati, Spinoza, Stolpersteine, Joodse gebouwen en de Joodse burgemeesters aan bod. “Ik wil duidelijk maken dat wij Joden niet over ons heen moeten laten lopen. Of onze bijdrage aan Amsterdam, in het verleden en nog altijd, nu bewust of per ongeluk is weggelaten, doet er niet toe. Beide zijn kwalijk,” zegt Loonstein in De Telegraaf. Een woordvoerder van Halsema laat weten dat zij op de brief zal antwoorden.
Bron Jonet
Geef een reactie