COC’s Shakespeare Club is deze zomer voor de derde keer en met tal van nieuwe initiatieven te gast in H’ART Museum in Amsterdam. Van woensdagmiddag 23 tot en met donderdag 31 juli 2025 is H’ART Museum, midden in de binnenstad, een bruisend centrum voor minderheden in de brede LHBTIQA+-gemeenschap.
De officiële opening vindt plaats op woensdagmiddag 23 juli 2025 onder de titel ‘High Heels Hurray’. Stadsdeelvoorzitter Amélie Strens, museumdirecteur Annabelle Birnie en COC Amsterdam-voorzitter Freek Broekman zullen dragqueens en dragkings, die helaas maar al te vaak het onderwerp zijn van spot, hoon, discriminatie en geweld, feestelijk verwelkomen. Speciaal voor deze gelegenheid wordt de grote steiger voor H’ART Museum aan de Amstel omgetoverd tot rode loper – de plek waar alle dragqueens en dragkings per boot zullen arriveren. Dolly Bellefleur begeleidt de Amsterdamse ceremonie op de steiger. Na de ontvangst volgt in de binnentuin een garden party.

Deze ceremonie agendeert niet alleen de verslechterde acceptatie, maar is ook een hommage aan de artistieke tradities van drag die eeuwen teruggaat. Van Shakespeare, La cage aux Folles tot Mrs. Doubtfire en RuPaul’s Drag Race. Ook is het een vooraankondiging van de beroemde Amsterdamse botenparade die vlak erna (2 augustus) plaatsvindt én een historische verwijzing naar de emancipatoire strijd die na de Stonewall-opstand in New York in stroomversnelling raakte. ‘High Heels Hurray’ is openbaar en gratis. Voor meer informatie zie hartmuseum.nl.
Historische achtergrond: protest als traditie
In de zomer van 1976 werd Terry Warren, een bekende New Yorkse dragqueen, in full drag geweigerd in een havenrestaurant in een van de vakantieoorden. Als protest arriveerden een hele groep draqqueens de volgende dag per boot bij hetzelfde havenrestaurant in de Pines (Long Island). Sinds 1977 is het daar een traditie en arriveren jaarlijks honderden queens en kings.
De opening is het startschot voor een waaier aan activiteiten. Van ‘Yoga for Trauma and Recovery’ tot de make-up workshop ‘Get ready for Milkshake’ en van Roze Filmdagen tot de GAY&A theatervoorstellingen. Van voorstellingen tot literatuur, van film tot kunst.
De activiteiten worden ontwikkeld door en voor de meest gemarginaliseerde groepen binnen de diverse LHBTIQA+-gemeenschap, waaronder met name de communities van mensen van kleur en transpersonen. De Shakespeare Club is een geuzennaam van de queer-gemeenschap in de hoofdstad uit de vorige eeuw. In 1946 was het één van de ontmoetingsplekken voor mensen die niet mochten zijn wie ze zijn. Met deze betekenis in gedachten is de Shakespeare Club in 2016 geherintroduceerd als programma van COC Amsterdam om de zichtbaarheid en empowerment van minderheden in de minderheid te versterken. Inmiddels is de Shakespeare Club in Amsterdam een sociaal-cultureel fenomeen geworden waar juist dát centraal staat: een veilige en feestelijke plek om te zijn, en te laten zien, wie je bent.
Geef een reactie