Geduld betekent niet passief wachten
Geduld betekent het actief aanvaarden
Van het proces dat nodig is
Om je dromen te verwezenlijken
Geduld (khanti), met liefdevolle tolerantie aanwezig zijn
Druk druk druk, geen tijd! Nog zoveel te doen. Ik kan niet wachten … Hoe kan ik geduld oefenen in mijn haastige en leven vol stress?
Op vrijdag 28 april is Kasper Meulesteen (27) te gast in het Vlaamse boeddhistisch centrum Ehipassiko.
In deze dhammatalk wordt één van de tien perfecties (parami’s) van nabij bekeken: Geduld (khanti).
De tien parami’s zijn kwaliteiten die we kunnen trainen. Volgens de Boeddha is geduld één van de belangrijkste deugden op het spirituele pad. Wat is het boeddhistisch perspectief op geduld? Wat hebben ongeduld en onrust ons te leren? Hoe gaan we om met moeilijkheden en irritaties? Hoe is geduld gerelateerd aan metta (vriendelijkheid/liefde) en upekkha (gelijkmoedigheid)?
Hoe kan je geduldig zijn in een wereld van tijd?
Kasper: ‘In mijn tienerjaren kwam ik geregeld in aanraking met criminaliteit. Ik maakte een radicale keuze: ik stapte eruit. Ik ging naar de militaire academie. Tijdens de lessen geestelijke verzorging ging er een belletje rinkelen. De menselijkheid tijdens deze lessen raakte me enorm. Ik ging psychomotorische therapie studeren en kwam hierdoor in aanraking met meditatie. Sindsdien mediteer ik dagelijks (vipassana en metta).
In Brazilië woonde ik op een boerderij bij een zuster die meditatie beoefende en bij een missionaris in de sloppenwijken van Sao Paulo. In Tanzania woonde ik in een nonnenklooster. Dit alles in het kader van mijn studies.
Kloosters, spiritualiteit en psychologie zijn een soort hobby en levenswijze geworden. Ik volgde retraites bij Frits Koster, Goenka, Metta Vihari, Dhammakaya, Ehipassiko, Chithurst Buddhist Monastry, Amaravati Buddhist Monastery. Online volgde ik de vakken ‘Buddhism and Modern Psychology’ en ‘Positive Psychology’ aan verschillende Amerikaanse universiteiten.
Mijn interesse ligt vooral bij de theravada traditie (oude school). Online dhammatalks van o.a. Ajahn Amaro, Ajahn Brahm en Jack Kornfield helpen me enorm op het pad. Ik mediteer wekelijks bij een vipassana sangha in Nijmegen. Ik overweeg om zelf dichter bij huis (Arnhem) een meditatiegroep te beginnen. Alleen ben ik pas 27 jaar en heb slechts zeven jaar ervaring met het boeddhisme en meditatie. Vanuit de nood aan begeleiding, aan een soort ‘opleiding’ tot boeddhistisch meditatieleraar zocht ik contact met Paul Van hooydonck (Ehipassiko). Deze dhammatalk is daarvan het gevolg.
Ik werk voor een stichting die Fair Trade handwerk uit Thailand, India en Pakistan importeert en verkoopt aan Wereldwinkels.’
Marc Haan zegt
Kasper, bedankt voor het delen van jou ervaring met het boedhisme. Ik ben zelf 28 en herken delen van jou pad die ik zelf ook ben onder gaan.”Ik overweeg om zelf dichter bij huis (Arnhem) een meditatiegroep te beginnen” ik zou zeggen gewoon doen. Denk dat je er meer goeds mee kan doen dan kwaad. Volgens mij inspireer je er alleen maar mensen mee en boven dien je zelf. Misschien denk je dat je eerst een soort van goed keuring nodig hebt van ervaren leraren en misschien zit daar ook wel iets in maar volgens mij doe je er meer goeds mee het gewoon te doen. Feedback op deze stelling is welkom. Ik zelf heb ook lange tijd overwogen om dit te beginnen maar uit een soort onzekerheid heb ik het nooit gedaan.