Het Boeddhistisch Dagblad bestaat deze maand vier jaar en is inmiddels met een vijfde jaargang bezig. In maart 2012 zaten twee mannen, de Chef en Maarten Barckhof, aan een tafel in een huis in Nijmegen en verzonnen een naam en logo voor de nieuwe uitgave. De werktitel was Boeddhistisch Dagblad, nu nog de naam van deze krant. Er werden redactionele lijnen uitgezet, een redactieformule geschreven.
Heel snel versterkte Paul van Buuren het team en werd de techneut van het BD. Maarten verliet het team. In mei 2012 bezocht de Dalai Lama België en deed het BD daar verslag van in de persoon van Manu Grisar (nickname Emmaho). Het was het eerste artikel dat in de krant verscheen. Al die jaren is het BD dagelijks in de lucht. De krant wordt gemaakt door een groot aantal medewerkers in binnen-en buitenland. Zonder hen zou het BD in deze vorm niet bestaan. Donateurs zorgen ervoor dat de krant technisch gezien in de lucht kan blijven. Daar zijn we dankbaar voor.
De laatste maanden is het BD van toon veranderd, ietwat serieuzer geworden. Er is meer aandacht voor de leer van het boeddhisme en discussie daarover. Dat weerhoudt ons er niet van om het dagelijkse nieuws te blijven volgen en daar over te berichten. We hebben wensen om meer met video te gaan doen en live radio te verzorgen. Maar we hebben ook een beperkte menskracht.
Het Boeddhistisch Dagblad is onafhankelijk en wil duiden, een venster zijn op de boeddhistische wereld. Ook de komende jaren, al is ons bestaan niet verankerd in wat dan ook.
BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen Chef corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken.
Vanessa zegt
Van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal.