The Buddha Project – Een Nederlandse monnik die de samenwerking aangaat met de wetenschap en andere religies om het contemplatieve leven te bevorderen.
The Buddha Project is een paar jaar geleden als idee begonnen in reactie op het advies van de recentelijk overleden lama Zopa Rinpoche, de medeoprichter van FPMT (Foundation for the Preservation of the Mahayana Tradition). Hij waarschuwde dat zonder realisaties van het pad naar verlichting het boeddhisme een louter academische interesse zou kunnen worden. Een duidelijke valkuil in de westerse cultuur waar de meditatieve beoefening vaak niet geïntegreerd wordt met de studie van de boeddhistische filosofie en psychologie. Terwijl voor het bereiken van directe wijsheid en van verlichting een goede balans tussen meditatieve beoefening en studie essentieel is.
Het voornaamste doel van The Buddha Project (TBP) is om een modern westers publiek toegang te geven tot het volledige scala van traditionele boeddhistische contemplatieve en meditatieve methoden in een stijl die geschikt is voor westerse boeddhistische beoefenaars. Kort gezegd door de oprichter eerwaarde Losang Gendun: om Boeddha’s te creëren. Met dit project wil hij, in samenwerking met Mind & Life Europe, FPMT centra, universiteiten en verwante contemplatieve gemeenschappen, boeddhistische meditatieve beoefeningen inbedden in de westerse cultuur & wetenschap om het ‘onderzochte’ ofwel contemplatieve leven te bevorderen.
Het project bestaat uit drie onderdelen: langdurige training & ondersteuning van meditatie beoefenaren (In-Depth Meditation Training), een research platform voor wetenschappelijke onderzoek (Buddha Research Project) en een platform voor samenwerking met andere contemplatieve tradities, zowel religieus als humanistisch (Burning Bush Project). Het eerste onderzoeksproject is gestart met twee wetenschappers van de Universiteit van Nîmes (Frankrijk) en de Universiteit van Lausanne (Zwitserland). Dit onderzoek heeft de European Varela Award gekregen van het Mind & Life Institute. Het Burning Bush Project is gericht op gemeenschappelijke praxis voorbij dialoog. Samen met mede-contemplatieven wil hij manieren verkennen om het ‘onderzochte leven’ te promoten, nieuwe waarde kaders creëren in een materialistische en consumentgerichte wereld en dit actief in gaan zetten voor sociale betrokkenheid. Zo zal hij vanaf september een aantal maanden zijn intrek nemen bij de Georgische Bishop Songulashvili in Tbilisi. De man die The Peace Cathedral heeft gebouwd, een gebouw dat een synagoge, een kerk en een moskee huisvest, om samen vooroordelen te bestrijden: ‘The Georgian building with a synagogue, church and mosque under same roof’ .
Het project is gegroeid door een decennialange voortdurende dialoog van studenten met eerwaarde Gendun, over hun uitdagingen en behoeften in hun beoefening en pogingen om hieraan tegemoet te komen. Daarnaast is het ook het resultaat van de persoonlijke strijd van een boeddhistische leraar om door sektarische tendensen en culturele vooroordelen heen een pad te banen naar een persoonlijke ervaring van de Dharma, die verder gaat dan intellectueel begrip. Dit project is ook zijn manier om de immense vriendelijkheid terug te betalen van de leraren die genereus hun wijsheid deelden en hem begeleidden op zijn pad zoals Lama Zopa Rinpoche en Sayadaw U Pandita (Birmese Theravada monnik en meditatiemeester). Want wat ook uniek is, is dat elk aspect van The Buddha Project gegrond is in de theorie en praktijk van zowel de Gelug Tibetaans boeddhistische als de Theravāda tradities (zie ook www.thebuddhaproject.eu).