In de korte tijd dat ik op aarde rondloop
Wil ik zo bewust mogelijk omspringen
Met alle aspecten van het bestaan
Immateriële en materiële
Ook met geld
Paul Van hooydonck
(oprichter Ehipassiko)
Hoe werken onze banken en ons financieel systeem? Wat gebeurt er met je geld op het moment dat het op je spaar- of zichtrekening staat. Slaapt het? Wordt het ergens voor gebruikt? En zo ja, welke effecten heeft dat geld dan. Welke risico’s lopen banken en waarom? Welke keuzes heb je dan als consument?
Deze presentatie maakt je bewust van de economische democratie, parallel aan de politieke democratie. Ook je geld maakt keuzes die gevolgen hebben in de realiteit. Het huidige financiële systeem heeft niet zo graag dat we ons daar al te bewust van zijn, zo heeft dat systeem de grootste vrijheid. Of dat zo goed is voor ons en voor de wereld, dat is een vraag die ieder voor zich moet beantwoorden. En het begin van elk antwoord ligt in de kennis over het financiële systeem, vandaar deze presentatie.
In 2008 ging een Amerikaanse bank failliet. Als echte dominosteentjes begonnen banken over heel de wereld te wankelen. Ook bij ons in België werd naar de overheid gekeken om voldoende financieel tegengewicht te bieden om onze banken, vooral BNP Paribas Fortis, letterlijk overeind te houden. Niet enkel in 2008 werd er zwaar geïnvesteerd, ook in de daarop volgende jaren vloeiden er tientallen miljarden naar de banken, die de Belgische staatsschuld deden stijgen van 86,9 % BBP in 2007 naar maar liefst 107,6% BBP in 2014. De besparingsmodus van onze politici vandaag heeft o.a. hier haar wortels.
Maar hoe is dit dan mogelijk?
Hoe kan het faillissement van een Amerikaanse bank onze samenleving zo aan het wankelen brengen? En hoe veilig zijn onze banken vandaag?
Op vrijdag 22 november is Arne Focketyn te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen. Deze bijeenkomst eindigt uitzonderlijk om 22.00 uur.
Fairfin bestudeert sinds 35 jaar het financiële en bancaire systeem en informeert hier zo breed mogelijk over. Fairfin toetst banken aan hun ethisch karakter en wil mensen bewegen naar meer faire investeringen. Wat is fair dan? Dat mag u zelf kiezen. De juiste context kennen is de eerste stap, en daarvoor dient deze lezing.
‘Ik ben Arne Focketyn, 31 en regisseur van beroep. Als zelfstandige werk ik voor VRT en verschillende productiehuizen, maar ik creëer ook eigen content voor kleinere bedrijven en organisaties, waaronder Fairfin.
In 2016 maakte ik “Het Eerste Kwartaal” voor Canvas, een docureeks over startende ondernemingen. In de laatste aflevering kwam NewB aan bod, een coöperatieve bank in oprichting. Voor mij persoonlijk was dit het meest fascinerende verhaal uit de reeks. Om een bank te kunnen worden, heb je een banklicentie nodig van De Nationale Bank van België (intussen nam de ECB deze bevoegdheid over). De Nationale Bank verbood NewB om transparant te zijn over hoe de gesprekken over die banklicentie verliepen. Nochtans was transparantie één van de kernwaarden waarmee NewB werd opgericht. Gefascineerd door dit schimmenspel bleef ik NewB volgen en raakte ik ook geïnteresseerd in de architectuur van ons banksysteem en geldsysteem. Deze zoektocht bracht me bij Fairfin.’