Het wordt steeds gekker in de menselijke samenleving, waarin warmte en persoonlijk contact waardevolle elementen behoren te zijn. Door het wangedrag van een relatieve kleine groep mannen die hun handen niet thuis kunnen houden en anderen als objecten zien die ze naar believen kunnen misbruiken, is een discussie ontstaan over hoe je je nog kunt gedragen in het aangaan van contacten tussen mannen en vrouwen. Mag een arm op een schouder nog wel? Of een aai over een knie? Tegenwoordig hou ik m’n handen op mijn rug als ik mensen begroet. Mijn vriendin adviseerde me laatst een kop koffie te drinken in een restaurantje bij een kinderboerderij hier in de buurt. Maar zonder een kleinkind- die ik overigens wel heb, denk ik er niet aan. Voor je het weet word ik afgeschilderd als een ouwe, vieze man. De angst regeert, kilte slaat toe.
Oprah Winfrey kreeg tijdens de Golden Globes een oeuvreprijs uitgereikt en sprak in haar speech steun uit voor vrouwen die slachtoffer zijn geweest van misbruik of geweld. “Er zal een dag aanbreken waarop vrouwen en mannen zullen opstaan die ervoor zorgen dat niemand ooit nog me too hoeft te zeggen.” Ze werd gelijk al genoemd als de opvolger van de Amerikaanse president Trump.
De Franse actrice Catherine Deneuve en 99 andere vrouwen hebben gisteren in de Franse krant Le Monde hun afkeer geuit tegen de ‘golf van puritanisme’ die de westerse wereld overspoelt sinds de affaire Weinstein, en tegen de mannenhaat die radicale feministen zijn gaan uiten.
Verkrachting is een ernstige misdaad, maar flirten, verleiding en hoffelijkheid zijn geen ‘macho agressie’, beklemtonen de vrouwen dinsdag. Er is sinds Amerikaanse media afgelopen herfst begonnen te schrijven over seksuele driften van de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein veel meer aandacht voor seksueel geweld. Dat is volgens de vrouwen heel goed, maar zou zijn doorgeslagen in een soort heksenjacht, waar vooral de tegenstanders van seksuele vrijheid de vruchten van plukken, zoals fanatieke religieuzen of reactionairen.
Vandaag lanceert de Nederlandse softwareontwikkelaar LegalThings – gespecialiseerd in smart contracts op basis van blockchaintechnologie – LegalFling: een app die expliciet wederzijdse toestemming bij seksueel contact vraagt en vastlegt. De app is een showcase in het kader van Zweedse plannen om de wet zo te wijzigen dat bedpartners bij ieder seksueel contact expliciet toestemming moeten geven.
In navolging op de #metoo anti-seksuele-intimidatie campagne wil Zweden de wetgeving zo aanpassen, dat er van beide partners altijd toestemming moet zijn voor zij seksueel contact hebben. Het veranderen van de wet is echter niet genoeg. Om de wet te laten slagen moet er een makkelijke manier gevonden worden om die wederzijdse toestemming vast te leggen. De app LegalFling is daar een slimme oplossing voor zegt Rick Schmitz, CEO van LegalThings en ontwikkelaar van LegalFling: “Iemand vragen om een contract te tekenen voor hij of zij met je naar bed gaat is natuurlijk absurd. Met LegalFling beogen wij een oplossing aan te bieden: een simpele swipe is genoeg om toestemming te geven voor de fling.”
De in Zweden voorgestelde wet is volgens LegalThings een mooi gebaar, maar is op dit moment slechts symbolisch. Bij gebrek aan getuigen is het meestal onmogelijk om te bewijzen dat er een overeenkomst was of niet. LegalFling stelt een eenvoudige oplossing voor dit probleem voor.
Hoe werkt LegalFling? Via de app sturen de partners elkaar een verzoek om toestemming te geven voor seksueel contact. Het verzoek registreert ook de do’s en don’ts van de voorgestelde seksuele activiteit. Beide partners kunnen het verzoek accepteren of weigeren. Daarmee geven ze wel of geen toestemming om elkaar seksueel te benaderen. De toestemming kan op ieder moment weer worden ingetrokken, maar voor de tussenliggende periode heeft de toestemming dan wel bestaan. De app biedt ook extra clausules, onder andere een verbod op het delen van foto’s en video’s. Deze clausules blijven in stand ook na afloop van het contract. Op die manier ben je ook na je relatie nog beschermd tegen het delen van gevoelige camerabeelden. Daarvoor biedt LegalFling een boeteclausule die gebruikt kan worden in de rechtszaal, wanneer de afspraak is geschonden. “Dit is waarschijnlijk niet van toepassing op de meeste gebruikers. Maar houd er rekening mee dat dit iedereen kan overkomen en vaker gebeurt dan je denkt. Wij willen mensen niet aansporen om elkaar naar de rechtbank te sleuren voor ieder seksueel misstandje, maar wel dat ze twee keer nadenken voordat ze beelden verspreiden die levens kunnen beschadigen”, zegt Schmitz.
De ontwikkelaars benadrukken dat de afspraken die mensen via LegalFling maken volledig juridisch verifieerbaar zijn, terwijl zij tegelijkertijd zo min mogelijk inbreuk maken op de mooie momenten die de meeste mensen delen wanneer zij seks hebben. Omdat de app gebruik maakt van het LegalThings blockchainplatform, worden de overeenkomsten – net als aanpassingen die op een later moment worden gedaan – veilig vastgelegd en opgeslagen.
Wordt dit onze toekomst? Ik hoop van niet. Weg met de loze kletspraat van Facebook, weg met het heffen van de iPhone tijdens bijeenkomsten. Weg met mensen die een anders als een object beschouwen om hun lusten op bot te vieren. Weg met apps om afspraken vast te leggen over seksuele activiteiten. Leve het respect en warmte voor elkaar.