Recent is bij Uitgeverij Damon de vierde druk verschenen van Het begrip angst van Søren Kierkegaard, een sleuteltekst in de wijsgerige antropologie en een onmisbaar deel in de reeks Søren Kierkegaard Werken.
In dit werk – verschenen onder het pseudoniem Vigilius Haufniensis – onderzoekt Kierkegaard de existentiële betekenis van angst. Anders dan vrees, die betrekking heeft op iets concreets, verwijst angst naar het onbekende en het mogelijke. Daarmee raakt angst aan de vrijheid en de vorming van het zelf.
Het begrip angst is het vierde deel in de reeks Søren Kierkegaard Werken, waarin Kierkegaards belangrijkste teksten verschijnen in een betrouwbare, zorgvuldig geannoteerde vertaling. De serie is gebaseerd op de Deense kritische editie Søren Kierkegaard Skrifter, in samenwerking met de Redactieraad Kierkegaard Werken.
In mei verschijnt in deze reeks een nieuwe titel: Tot zelfonderzoek en andere religieuze geschriften. Deze bundel biedt een indringende kennismaking met Kierkegaards religieuze denken.
Kierkegaard, of zijn pseudoniem Vigilius Haufniensis (de ‘wachter’ van Kopenhagen), was de eerste die in de wijsgerige antropologie het onderscheid tussen vrees en angst nauwkeurig formuleerde en hanteerde: vrees betekent dat men bang is voor iets concreets, angst dat men bang is voor iets onbekends. Angst slaat op wat mogelijk is, maar er (nog) niet is. Daarom roept de confrontatie met de mogelijkheid van de vrijheid bij de mens angst op: angst voor de eigen mogelijkheden. Angst is een noodzakelijk stadium op weg naar de vrijheid, maar men kan daar ook in blijven hangen. Rond het centrale thema van de angst snijdt Vigilius Haufniensis een hele reeks thema’s aan die in de latere geschriften van Kierkegaard uitgewerkt worden.
Het begrip angst
Vertaald door Jan Sperna Weiland
Paperback I ISBN: 9789463402934
224 pagina’s I €24,90
Geef een reactie