Vandaag, acht maart, is het Internationale Vrouwendag. Hoewel het boeddhisme niet vrij is van ongelijkheid tussen de seksen, zijn er gelukkig ook tal van vrouwen die hun mannetje staan. Bekijk hier films over vrouwen en boeddhisme.
Tzu Chi. Compassie in actie. Wat begon als een initiatief van een boeddhistische non en een groepje huisvrouwen, is uitgegroeid tot Taiwans grootste NGO: Tzu Chi. Het brein achter deze geoliede machine is de 77-jarige Cheng Yen.
Lama Tsultrim. Feeding your demons. De Amerikaanse lerares Lama Tsultrim Allione behoort tot een van de pioniers die het Tibetaans boeddhisme naar het Westen heeft gebracht. Regisseur Jaap Verhoeven volgt haar in Colorado, waar ze haar lessen geeft.
Joan Halifax. A sense of urgency. Als geestelijk verzorger stond zenleraar Joan Halifax veel mensen bij op hun sterfbed, maar ook criminelen in zwaarbewaakte gevangenissen. Ze is de zeventig gepasseerd en nog steeds voortdurend onderweg. In dit portret reizen we met haar mee en zien we hoe meditatie en activisme in elkaar overvloeien.
Khandro. Vrouwelijke Tibetaanse meester. Met haar perfecte Engels, strengheid en gevoel voor humor bracht Jetsun Khandro Rinpoche het Tibetaans boeddhisme naar het westen. Ze ‘predikt’ de belichaming en de toepassing ervan in het dagelijkse leven. Iets waarvan zij zelf het lichtende voorbeeld is.
Martine Batchelor. Be your own Teacher. Op haar 22e vertrok ze voor een maand naar Azië, vol anarchistische idealen. Veertig jaar later is Martine Batchelor een markant boeddhistisch leraar. Wat is er gebeurd?
Irène Kaigetsu Kyojo Bakker. In de geest van zen. Hoe een sterke vrouw zich van een gelukkige moeder ontwikkelt tot zenleraar, en boeddhistische inzichten omzet in maatschappelijk engagement.
Jotika: Getrouwd met God, één met Boeddha. Jotika Hermsen is een van de weinige vrouwelijke boeddhistische leermeesters in Nederland. In 2012 werd ze tachtig. Welke keuzes heeft zij in haar leven gemaakt, en waarom?