Gisteravond kwam de Rotterdamse columnist Hugo Borst met Carin Gaemers van de cliëntenraad van de zorginstelling Laurens in Rotterdam in het praatprogramma De Wereld Draait Door praten over het manifest dat Borst geschreven heeft om de kwaliteit van zorg in de Nederlandse verpleeghuizen te verbeteren en vandaag in het AD is gepubliceerd. De moeder van Gaemers, die net als die van Borst in deplorabele omstandigheden in het verpleeghuis haar tijd doorbracht, is inmiddels overleden. Ze legden de situatie uit. Er is te weinig personeel in die huizen, dat heeft geen tijd meer om de cliënten goed te verzorgen en aandacht te geven en de goedbetaalde bestuurders van die huizen komt niet of nauwelijks op de werkvloer en weet niet wat er speelt. Borst schreef en een boek over en stelde de omstandigheden aan de kaak. Bestuurders verdwenen en het personeel en de cliënten sukkelen voort.
Borst en Gaemers vertelden hoe zij de afgelopen tijd bij politici van verschillende fracties op bezoek waren geweest en dat die vrijwel er allemaal over eens waren dat de situatie schrijnend is en zou moeten veranderen. Het verschil bij die partijen is minimaal hoe ze er over denken, vertelde Gaemers. Matthijs van Nieuwkerk, de presentator van het programma en zijn vaste gast Hanneke Groenteman luisterden naar het relaas van Hugo en de vrouw, je zag aan hun gezichten dat ze niet of nauwelijks in de uitwerking van de bedoelingen van het tweetal geloofden. Chef begreep er ook niets van, waar ze mee bezig waren. Weer praten, in Rotterdam zeggen ze ‘niet lullen maar poetsen.’ Wat nou, als dat manifest helemaal niet helpt, vroegen Matthijs en Hanneke hun gasten. Gaat de boel dan plat? Borst vertelde geen voorstander te zijn van zo’n maatregel die ook de cliënten zou treffen. Hij lijkt tegen actievoeren. Ja maar, wat dan wel?
Borst en mevrouw Gaemers hebben zich door de politici in Den Haag in het pak laten naaien. Want het zijn de politici die ervoor gezorgd hebben dat er in ons welvarende Nederland zorginstellingen zijn waar de stront van de bewoners over de drempels klotst. En mensen gek worden van eenzaamheid. En het personeel ziek aan het werk is. Al jaren, vandaag, morgen en volgend jaar. Komen er meer personeelsleden? Krijgen de bewoners meer aandacht en een verzorging waar ze recht op hebben?
Het tweetal ging op bezoek bij de daders en veroorzakers van al deze ellende. Politici bewegen helemaal niet en liggen ook niet wakker van een manifest of demonstratie. Het geld dat ze op de zorg besparen is allang besteed aan andere zaken. In de politiek gaat het allang niet meer om mensen, politici zijn rekenmeesters geworden
Eenentwintigduizend mensen hebben vandaag het manifest voor een betere zorg getekend. Borst begrijpt heel goed dat verzet van onderaf moet worden georganiseerd. Maar nog altijd blijft de vraag: wat gebeurt er als ook dit manifest in het riool verdwijnt? Hoe lang accepteren wij nog dat er zo met mensen wordt omgesprongen. Wat dan?
Het manifest werd gepresenteerd op de dag dat bekend werd dat het voormalige CDA-Kamerlid Franz Jozef van der Heijden (78) en zijn vrouw (76) vorige week vrijdag samen hun levens beëindigden. In een overlijdensbericht, vandaag in het AD, lichten ze hun besluit om uit het leven te stappen toe.
“De discussie over een zelfgekozen levenseinde staat nog steeds in het teken van de vraag of mensen, die menen dat zij hun leven hebben voltooid, dat leven ook mogen beëindigen”, zo staat in de rouwadvertentie.
“Meest voor de hand ligt de vraag of mensen, die menen dat hun leven in groot lijden en last dreigt te eindigen (onder meer door ernstig aangetaste zorg), dat leven ook mogen beëindigen nu ze nog niet al te zeer lijden en in last voor zichzelf en anderen verkeren.”
Marius zegt
Als docent Economische vakken op het MBO en geïnteresseerde/onderzoeker van de dharma wil ik reageren op de zinsnede: Politici zijn rekenmeesters geworden.
In mijn optiek zijn bestuurders en politici vergeten waar het echt om gaat. Alles wordt georganiseerd om de administratie kloppend te krijgen. Er is sprake van de illusie van beheersbaarheid. Dit kan alleen als we al het handelen omzetten in meetbare gegevens. Cijfers dus. En dan lekker controleren. Dan kunnen ze aantonen of doelstellingen wel of niet worden gehaald. (doelstellingen… ook zoiets)
Deze ‘ziekte’ is niet alleen aanwezig in de zorgsector. Ook in andere sectoren zijn besmet.
Het economisch model waar we nu in leven is feitelijk een mondiaal piramide spel. Hebzucht en de ‘zogenaamde’ oneindige behoefte van de mens staat hier centraal.
Voorbeeld: ‘stilstand is achteruitgang! Een bedrijf dat minder groeit dan verwacht moet zich meteen zorgen gaan maken. (nb. dus het bedrijf groeit nog steeds… de winst gaat omhoog..)Het is schijnbaar alleen maar genoeg als we meer consumeren, meer winst maken, meer verdienen, meer bezitten…
Help: hoe kan ik in mijn lessen de wijsheid van de dharma terug laten komen? Hoe kan ik mijn studenten hun dhoekka laten zien?
nic schrijver zegt
Er zijn bedrijven die groeien en daardoor meer duurzame dingen in gang zetten.
Ik denk aan natuurvoedingswinkels, triodos bank, tesla dat alleen elektrische auto’s maakt, bouwers van zonne cellen, windmolens etc..
Groei is niet verkeerd, het gaat erom wàt er groeit.