Wat vooraf ging. Het is oktober 2021. Chef zit in een ondergrondse schuilplaats ondergedoken om uit handen te blijven van de Geheime Politie van Dik Brodder, die in de zomer van 2016 Nederland bezette. De politiedienst had geen moeite om tegenstanders van een totalitair systeem op te pakken. Miljoenen bestanden op het, wat Chef noemt, satanische Facebook, leidden de agenten naar de woningen van hun slachtoffers. Ze waren letterlijk een open boek voor de Geheime Politie van Brodder. Tienduizenden gezinnen werden gearresteerd en verdwenen spoorloos. Nog net op tijd had Chef in 2016 zijn account laten verwijderen van Facebook en dook hij onder. Hij wordt verzorgd door leden van de Christelijke artikel 31 gemeente.
Het is bijna altijd schemerig in de schuilplaats van Chef. Zo af en toe wordt hij gelucht, meestal ’s nachts. Het drinkwater komt uit een wel in de schuilplaats. Als het veilig is wordt hem eten gebracht. Hij is er dankbaar voor. Chef heeft veel tijd om na te denken. Over privacy. Denkt hij niet te eng? Is het nou zo erg dat Facebook de gegevens van tientallen miljoenen gebruikers aan elkaar koppelt, daar profielen bij maakt en die verkoopt aan partijen die daar goede sier mee maken? En dat mensen en instanties dat zomaar accepteren. Chef weegt voor-en tegens tegen elkaar af en heeft geen moment spijt dat hij is gevlucht en ondergedoken om uit handen te blijven van Dik Brodder die Facebook omarmt om zo bij zijn tegenstanders te geraken.
In de Dikke van Dale, het woordenboek dat Chef in zijn schuilplaats heeft, wordt privacy, privésfeer, persoonlijke levenssfeer of eigenruimte omschreven als een afweerrecht dat de persoonlijke levenssfeer beschermt. Het is de persoonlijke vrijheid, het ongehinderd, alleen, in eigen kring of met een partner ergens kunnen vertoeven; gelegenheid om zich af te zonderen, om storende invloeden van de buitenwereld te ontgaan, een toestand waarin een mens er zeker van is dat zonder zijn toestemming zo weinig mogelijk andere mensen zich op zijn terrein zullen begeven. Later is dit uitgebreid met: Zelf bepalen wie welke informatie over ons krijgt. De wens onbespied en onbewaakt te leven. Nou, daar weet Facebook wel raad mee.
Privacy betekent dat iemand dingen kan doen zonder dat de buitenwereld daar inbreuk op maakt of weet van heeft. Privacy heeft met verschillende disciplines te maken, onder andere met ethiek. Natuurlijk, gebruikers van Facebook kozen er in eerste instantie zelf voor om dat medium te gebruiken. Toen ze er eenmaal gebruik van maakten scherpte Facebook de eenzijdige voorwaarden voor de gebruikers aan. En zuigt alle gegevens uit de gebruikers om die weer te verpatsen. Wij leven niet meer onbespied en onbewaakt. Facebook is de Almachtige afgod geworden en het eind van de ellende is niet in zicht.
Vandaag kreeg Chef weer eten van de artikel 31 mensen. En ze brachten een krant mee. Chef begon te lezen. Een artikel ging over de uitreiking van de Big Brother Award aan Facebook, in oktober 2016. Die awards worden jaarlijks uitgereikt aan een persoon, bedrijf, overheidsinstelling of instantie dat persoonlijke privacy schendt. Het is een internationale prijs, die in Vlaanderen wordt uitgereikt door de Liga voor Mensenrechten. Chef werd helemaal warm van die tekst. De steun voor zijn argumenten begon te groeien- de onderduik en verzet zijn niet voor niets.
Chef las ook een bericht over computerbouwer HP die schermen in een nieuwe serie laptops introduceert waarin een techniek die meegluren of fotograferen van het scherm moet bemoeilijken. Ze noemen het Sure View en is optioneel bij aanschaf van twee laptopmodellen uit de zogeheten EliteBook-serie. Dat het zo ver is gekomen, dacht Chef.
Alvorens in de mand te kruipen luistert hij naar de stemmen van Frans Halsema en Jenny Arean. Ze zingen:
Vluchten kan niet meer, ‘k zou niet weten waar
Schuilen kan nog wel, heel dicht bij elkaar
We maken ons eigen alternatiefje
Met of zonder boterbriefje
M’n liefje, m’n liefje, wat wil je nog meer
Vluchten kan niet meer
Vluchten kan niet meer
Chef is stil, doodstil.