Het proces voor het Amerikaanse Hof van Leegte tegen de nieuwe eigenaren van het sociale medium Facebook is nog steeds niet afgerond. Vijf jaar geleden, in september 2016, werd Nederland bezet door het leger van dictator Dik Brodder. Tienduizenden Nederlanders werden al gearresteerd. Hun volledige achtergrond, werkzaamheden, vrijetijdsbesteding, relaties en familie, de reizen die ze maakten, de opleiding die ze genoten, hun politieke en seksuele voorkeur, het zit allemaal in de computers van de bezettingsmacht opgeslagen. Overgenomen van de zogenoemde Vriendendienst Facebook. Ontkennen helpt de arrestanten niet. De zogenoemde sociale media in dienst van de vijand. Je kon er op wachten.
Jamie McDonald is de nieuwe topman van Facebook. Hij is gedagvaard wegens het in gevaar brengen van onschuldige burgers en het bevoordelen van een vreemde krijgsmacht. Feiten waarop een levenslange gevangenisstraf staat. Jamie bepleit onschuldig te zijn. Het exploiteren van een sociaal medium is voor de Amerikaanse wet niet strafbaar. De gebruikers zijn zelf verantwoordelijk voor wat ze plaatsen, zegt zijn advocaat.
De openbare aanklager is het daar niet mee eens. Hij vindt Facebook wel verantwoordelijk voor de arrestaties van duizenden in Nederland. De exploitanten konden weten dat informatie van miljoenen mensen op straat kwamen te liggen als de Nederlandse rechtsstaat omver zou worden geworpen, zoals nu gebeurd is. Weliswaar zijn de miljoenen berichten en afbeeldingen op Facebook niet van de exploitant zelf afkomstig, maar dat ontslaat hem niet van de verantwoordelijkheid om het welzijn en de veiligheid van de gebruikers voor ogen te houden en te garanderen, vindt de openbare aanklager.
Duizenden mensen- onder wie vele vluchtelingen uit het bezette Nederland, hebben zich bij het gerechtsgebouw verzameld en eisen gerechtigheid en een totaal verbod op zogenoemde sociale media. Die racisme zou aanwakkeren en haat zou voeden in het kader van vrije meningsuiting. In enkele landen zijn sociale media al verboden. McDonald werd op de eerste zittingsdag door de rechter aan de tand gevoeld. De rechter was benieuwd naar het verdienmodel van deze organisatie. De topman gaf toe vele miljoenen dollars te verdienen aan de exploitatie van deze zogenaamde Vriendendienst en de gegevens van de gebruikers te verhandelen. Hij zei dat daar niets mis mee was. Mijn organisatie verschaft zelfs u werk, zei de topman.