Ingaand op het fenomeen van Vesak, de dag dat in het boeddhisme de geboorte, verlichting en dood van de historische Boeddha wordt gevierd, heeft secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties gisteren benadrukt hoe het boeddhisme kan helpen de uitdagingen van de internationale gemeenschap aan te pakken op het gebied van massale vluchtelingenstromen, gewelddadige conflicten, schendingen van de rechten van de mens en de afschuwelijke en haatdragende retoriek, gericht op het verdelen van gemeenschappen.
‘De fundamentele gelijkheid van alle mensen, de noodzaak om te streven naar rechtvaardigheid, en de onderlinge afhankelijkheid van het leven en het milieu, zijn meer dan abstracte concepten voor geleerden; ze zijn richtsnoeren voor boeddhisten en anderen om de weg naar een betere toekomst aan te geven,’ zei hij.
Vesak, de dag van de volle maan in de maand mei, is voor miljoenen boeddhisten de belangrijkste dag in de praktijk van het boeddhisme. Het was op Vesak, ruim 2500 jaar geleden, dat de Boeddha werd geboren. Het was ook op de dag van Vesak dat de Boeddha verlichting bereikte, en het was op Vesak dat de Boeddha in zijn tachtigste jaar overleed. De viering van deze internationale dag is in resolutie 54/115 van 1999 van de algemene vergadering van de VN erkend.
Onder vermelding van het verhaal van Srimala, een vrouw die volgens de boeddhistische mythologie beloofde om alle mensen die lijden aan de ziekte, armoede, onrecht en rampen te helpen, zei Ban, dat deze geest van solidariteit de wereldwijde inspanningen om klimaatverandering, bevordering van de mensenrechten en het bevorderen van menselijke waardigheid wereldwijd kunnen inspireren en animeren. De acties van Srimala illustreren volgens de VN-chef ook de primaire rol die vrouwen kunnen spelen in het bereiken van vrede, rechtvaardigheid en mensenrechten. Gendergelijkheid en de maatschappelijke ontwikkeling en gelijkheid van vrouwen blijft prioriteit hebben, zegt Ban Ki-moon. Daaraan kunnen boeddhisten wereldwijd hun bijdragen leveren.
Hans Kamphof zegt
In dit artikel wordt gesproken over Srimala. Is zij dezelfde als Quan Yin?
Een groet met Vrede & Alle Goeds
Ujukarin zegt
Ongeveer ja. Ze was een koningin beschreven in de Srimala soetra, een vroege Mahayana tekst. Vergelijkbare personen werden in latere teksten als Quan Yin benoemd. Omdat het allemaal, de Mahayana getrouw, om mythische personages gaat is het wat lastig om over exact dezelfde persoon of niet te praten, maar in de kwaliteiten klopt het wel zo’n beetje. Ki Moon is Koreaan dus alle kans dat deze soetra aldaar redelijk bekend is.
With folded palms,