Hoop zou een vak op school moeten zijn. Dat is een van de stellingen uit Hoop. The World Book of Hope van Leo Bormans. En dat zal uiteindelijk tot meer sociale rechtvaardigheid en een veiliger wereld leiden. In het boek delen 100 wetenschappers hun expertise over hoop. Bormans is vanavond te horen in het programma OBA Live van de boeddhistische radio.
Leo Bormans reist de wereld rond als ‘Ambassador of Happiness & Quality of Life’. Bormans is schrijver en inspirator. Hij heeft een Master in talen & wijsbegeerte en is auteur van de internationale bestseller The World Book of Happiness. Dat boek is vertaald in vele talen. Herman Van Rompuy heeft het, in zijn tijd als Europees voorzitter, cadeau gedaan aan alle wereldleiders met de vraag “geluk en levenskwaliteit ook op de politieke agenda te zetten”.
Na The World book of happiness schreef hij ook nog The world book of love en recentelijk dus The world book of hope. Geluk, hoop en liefde: allemaal boeken waarin wetenschappers vertellen wat ze weten over die drie pijlers van het menselijk bestaan. Vervangt die drie-eenheid de aloude driehoek geloof, hoop en liefde? En hoe kunnen wij in deze bange tijden nog hoop houden?
Is een westers boeddhisme mogelijk, een boeddhisme dat zich baseert op de oudste bekende woorden van de boeddha en dat consistent en begrijpelijk is voor een publiek dat niet door verwijzingen naar hindoe- goden en wonderverhalen uit zijn bol gaat? Die vraag beantwoordt de Rotterdamse filosoof Erik Hoogcarspel in zijn nieuwste boek Het Boeddha Fenomeen: Naar een westers boeddhisme.
In OBA Live legt hij uit dat dit westerse boeddhisme mogelijk is door de inspiratie van de oudste boeddhistische teksten te verenigen met de nieuwste inzichten uit de westerse fenomenologie. Beide stromingen gaan uit van de eenvoudige waarheid dat je het leven moet laten komen zoals het zich aandient en dat je de wereld moet ervaren zoals ze verschijnt.
Erik Hoogcarspel studeerde filosofie en Indische talen aan de rijksuniversiteiten Groningen en Leiden. Hij doceerde onder meer aan de Radboud Universiteit Nijmegen en is nu verbonden aan de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden. Hoogcarspel ontmoette in 1975 de 16e Karmapa, het hoofd van de Karma Kagyu-school, een van de vier belangrijke scholen binnen het Tibetaans boeddhisme, en richtte in 1978 samen met Jildi Mohamad Sjah het Boeddhistisch Meditatiecentrum in Groningen op. Hij was columnist in verschillende bladen en publiceerde Koken met Filosofie en Grondregels van de filosofie van het midden.
Tafeldame in deze OBA Live is geesteswetenschapper Hilde Debacker.
Frank zegt
Dat biedt het Zenboeddhisme toch.