Deze week brengt de mindfulness-goeroe Jon Kabat-Zinn een bezoek aan Nederland. Mindfulness, deze eens relatief onbekende term is plotseling niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het wordt onder andere toegepast in het onderwijs, de zorg, het bedrijfsleven. Trainingsbureaus bieden speciale mindfulnesstrainingen aan, op maat gemaakt voor elk bedrijf. Onzekere kinderen ontwikkelen zelfvertrouwen door meditatieoefeningen. Voor elk kwaaltje lijkt mindfulness ondertussen de oplossing. Business is booming, zeg maar.
Too good to be true? Daarover praten de presentatoren van de boeddhistische radio dinsdagavond in het programma OBA Live met onderzoeker Hiske van Ravesteijn van het Centrum voor Mindfulness van het Radboud UMC. Zij promoveerde op een onderzoek naar het gebruik van mindfulness bij mensen met onverklaarbare lichamelijke klachten. In haar volgende onderzoek wil ze ingaan op de vraag hoe mindfulness in te zetten is bij de behandeling van patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen om de mentale gezondheid te verbeteren.
Maar de populariteit rondom mindfulness heeft ook schaduwkanten. Zo wordt de term steeds commerciëler, denk aan het Amerikaanse ‘McMindfulness’. En mindfulnesstraining moet zorgvuldig worden begeleid, maar door een wildgroei aan trainers blijft controle op de kwaliteit achter. Daarom tijdens de uitzending een gesprek over de helende werking van mindfulness en de verborgen gevaren.
Mijn ego en ik.
Ook in OBA Live, wat is een ik? Wat is een ego? Wat is bewustzijn? Het zijn vragen die Sabine Wassenberg al haar hele leven bezighouden. Tijdens haar studie filosofie hoopt ze de antwoorden te vinden, maar ze krijgt alleen maar meer vragen. Daarom gaat ze op reis. Wassenberg ontmoet drie wetenschappers die onderzoek doen naar meditatie en haar elk een ander stukje van de puzzel aanreiken. Een psychiater in India, een wiskundige in Nederland en een neuroloog in Amerika. Ze realiseert zich dat het ‘ik’ in een constante dans is verwikkeld met het ego.
Met dit voor haar nieuwe inzicht wil Sabine de wereld een stukje mooier maken en het met zoveel mogelijk mensen te delen. Daarom schrijft ze het boek ‘Mijn ego en ik’. Een brug tussen de wetenschappelijke benadering en het boeddhisme. En zo toegankelijk mogelijk opgeschreven, want de meeste boeddhistische teksten vindt ze eigenlijk vooral relevant voor ingewijde boeddhisten. Sabine wil juist ook mensen bereiken die met dezelfde vragen rondlopen en nog niet eerder bij het boeddhisme terecht zijn gekomen. In OBA Live gaat ze dieper in op de zoektocht die ze heeft afgelegd en de boodschap die ze anderen graag mee wil geven.