De bejaarde Tibetaan Jamyang Tsering (77) is door een Chinese rechtbank tot anderhalf jaar celstraf veroordeeld wegens een oproep aan een groep Tibetaanse studenten niet deel te nemen aan- volgens de Dalai Lama controversiële aanbidding van Dorje Shugden (een door de Dalai Lama in de ban gedane Tibetaanse beschermer) en een oproep om trouw te blijven aan Tibetaanse idealen. Volgens de rechtbank zorgde Jamyang Tsering met zijn oproep voor verdeeldheid onder de Tibetanen.
Het vonnis is begin december uitgesproken door een rechtbank in Dzogang (in het Chinees, Zuogong), in Chamdo (Changdu) in de Tibetaanse autonome regio. Verwanten zijn volgens een bron bezorgd over zijn gezondheid, waarvan wordt gezegd dat die niet goed is. Tsering zou lijden aan abdominale aandoeningen, diabetes en hoge bloeddruk en andere kwalen.
Niets verkeerds
Tsering zelf zegt dat hij niets verkeerd heeft gedaan en heeft geen spijt. Zijn enige zorg is zijn vrouw (86) die achterbleef in de regionale hoofdstad Lhasa nadat hij begin juni van dit jaar was opgepakt.
De Chinese politie verricht vaak onderzoeken en arresteert Tibetanen die geacht worden te hebben gereageerd op de richtlijnen van de Dalai Lama, die door Peking als een gevaarlijke separatist wordt beschouwd. Bij zogenoemde religieuze geschillen eerder dit jaar, pleegde een jonge Tibetaan zelfmoord toen de politie hem probeerde aan te houden wegens de vernietiging van een beeld van Shugden, zes jaar geleden. Tashi Tsering (28) zou die daad hebben gepleegd samen met ten minste acht monniken van het Khenpaluk-klooster in Chamdo, nadat de Dalai Lama Tibetanen had aangespoord Shugden niet meer te aanbidden.
Toen de Dalai Lama in 2008 Shugden in het openbaar bekritiseerde als schadelijk voor harmonie tussen Tibetanen, was het Khenpaluk- klooster de eerste religieuze inrichting in het gebied waar daaraan gevolg werd gegeven. Enkele monniken van Khenpaluk ontmantelden vervolgens vrijwillig het door een particulier geschonken standbeeld van Shugden. De politie in Chamdo kondigde in april dit jaar een aantal verordeningen af met inbegrip van een verbod op “het creëren van verschillen” onder religieuze gelovigen, waarbij de indruk wordt gewekt dat die gericht zijn op tegenstanders of critici van Shugden. Het is Peking eraan gelegen de situatie in Tibet in de hand te houden en de rust te bewaren.
Bron RFA
Gonda zegt
was al lang duidelijk, verdeel en heers politiek van China om de Tibetaanse bevolking uit elkaar te drijven. Wel heel naar voor deze oude mensen, ook daar weten de chinese machthebbers geen respect voor op te brengen maar ja, ook dat is helaas oud nieuws ….