Morgenavond is de boeddhistische omroep in de lucht met OBA Live. Met in de uitzending een gesprek met boeddhist en grafisch ontwerper Mark Schalken, die veertien dagen in relatief eenzame afzondering doorbracht en vanuit die verstilde momenten kunst vervaardigde.
Uitzenddatum: Dinsdag 29-4-2014 19:00 – 20:00 Radio 5.
Filosoof en bankovervaller | Boeddha in de Linie | Boeddhistisch nieuwsoverzicht .
Rein Gerritsen Rein Gerritsen werd veroordeeld voor een bankoverval en publiceert inmiddels als wetenschapsfilosoof. Een bijzondere transformatie. Met hem onder andere een gesprek over ons -volgens Gerritsen- falende en onmenselijke strafrechtsysteem.
is dit jaar verschenen en vormt een aanklacht tegen ons gevangenisstelsel. Het systeem zou erop gericht zijn mensen te breken. Het maakt van gevangenen oncontroleerbare tijdbommen. Gerritsen beschrijft uitgebreid hoe hij de gevangenis in ging en er vervolgens ruim twee jaar later als een ander – bepaald niet beter – mens de poorten weer verliet.
Marlous Lazal BOS-redacteur Marlous Lazal blikt als tafeldame iedere laatste uitzending van de maand terug op de boeddhistische actualiteit. Onder andere het overlijden van bioloog en zenboeddhist Peter Matthiessen zullen aan de orde komen.
Mark Schalken
Ook het laatste onderwerp heeft een element van eenzaamheid. Ditmaal wel het zelfverkozen kluizenaarschap. Het project ‘Boeddha in de Linie’ is inmiddels achter de rug en dat is een mooi moment om terug te blikken. Vier kunstenaars lieten zich vrijwillig opsluiten om tot ‘verheffing’ te komen. Ze hadden feitelijk niet veel anders dan een Koan, een raadsel, ter beschikking.
Mark Schalken is grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar. Hij was een van de vier kunstenaars die deelnamen aan het project in het natuurgebied Werk aan het Spoel. In OBA Live vertelt hij over zijn confrontatie met de eenzaamheid.
Afgelopen zondag brak Schalken zijn objecten en installaties af zie dit filmpje , die verspreid over het terrein stonden opgesteld. Het bestuur van Werk aan het Spoel stelde er om onbegrijpelijke redenen blijkbaar geen prijs op dat de kunstzinnige uitingen van Mark het terrein bleven verfraaien. Zijn werk en dat van de andere kunstenaars is vanaf elf mei te zien in het Kunstfort Asperen.
En dan is er even na middennacht Hemelsbreed.
Uitzenddatum: Woensdag 30-4-2014 00:00 – 00:30
Met daarin de onderwerpen Paul Vleugels | Zijderoute in de Hermitage | Boeddhistisch portret
Paul Vleugels Begin jaren negentig kwam Paul Vleugels voor zijn studie antropologie terecht in de Tibetaans boeddhistische Sera-kloosteruniversiteit in het zuiden van India. Ver weg van de bezette bergen van Tibet, in een gebied met voornamelijk tropisch oerwoud en Tibetaanse vluchtelingenkampen, houdt men zich in Sera bezig met het bestuderen van de boeddhistische filosofie en de aard van de werkelijkheid. Paul Vleugels raakte zo onder de indruk van wat hij daar meemaakte dat hij ook na afloop van zijn studie jaarlijks naar het klooster terugkeert. Bovendien heeft hij hier in Nederland de stichting Chenrezig opgezet om de mensen in en rondom Sera zoveel mogelijk te ondersteunen.
Zijderoute in de Hermitage Verder in deze uitzending een uitgebreide bijdrage over de tentoonstelling Expeditie Zijderoute die op dit moment te zien is in de Hermitage in Amsterdam. De tentoongestelde stukken werden door Russische archeologen opgegraven en kwamen op die manier in de collectie van de Hermitage in St. Petersburg terecht.
Boeddhistisch portret In Maastricht is hij zo langzamerhand een bekende figuur: rattenvanger Fred Verseijden. Het verdelgen van knaagdieren heeft hij inmiddels achter zich gelaten, maar hij vertelt de plaatselijke schooljeugd én de luisteraars van regiozender L1 nog altijd graag over zijn liefde voor de natuur. In onze serie Nederlandse boeddhisten deze week het verhaal van de 55-jarige Verseijden die een -wat hij zelf noemt- rariteitenkabinet bijhoudt. Een bijdrage van Anouk Kantelberg van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg.
Bron BOS.