De 17e Gyalwang Karmapa Orgyen Trinley Dorje heeft donderdag in Gaya, India, een tiendaags medisch kamp voor dieren ingewijd. Het is een initiatief van de Kaguypa International Mönlam Trust, gevestigd in het Tergarklooster in Bodhgaya. De Indiase dierenactiviste en parlementariër Smt. Maneka Gandhi woonde de inaugurele ceremonie als belangrijkste gast bij. Zij staat aan het hoofd van de in 1992 door haar opgerichte organisatie ‘People for Animals’.
Gandhi wees er op dat dit het eerste programma voor het bevorderen van gezondheid van dieren in Bihar is. ‘Door de geschiedenis heen zijn grote spirituele wezens in menselijke vorm naar ons toe gekomen. Ik geloof dat de Karmapa een van hen is die ons wil helpen om voor alle levende wezens, met inbegrip van dieren, van de wereld een betere plek te maken.’ Gandhi bezocht vorig jaar in Dharamshala (India) verschillende Tibetaanse instituten en ontmoette toen ook de Karmapa.
De Karmapa sprak de hoop uit dat Boeddha’s verlichting zich zal transformeren in een ruimte waar de rechten van zowel dieren als mensen worden gerespecteerd. “Bodhgaya is een bron van wijsheid en compassie geweest, en mijn hoop is dat het een mandala in een puur rijk kan worden waar we vooral de waarde van dieren waarderen kunnen. ‘
Geïnspireerd door de Karmapa richt het Kaguypa International Mönlam Trust zich met speciale kampen op de behandeling van alle dieren, sterilisatie van honden en vaccinatie tegen hondsdolheid. In India zijn naar schatting vijfendertig miljoen straathonden, twintigduizend mensen sterven per jaar aan rabiës, zo blijkt uit cijfers van de Wereld Gezondheid Organisatie, die pleit voor sterilisatie van honden en een rabiësbestrijdingsprogramma voor mensen. Het nieuw kamp ondersteunt de poging van de Indiase regering om dit programma uit te voeren.
De Kaguypa International Mönlam fonds is opgericht in 2004 ter ondersteuning van de jaarlijkse bijeenkomsten van het gebed voor de vrede in de wereld in Bodhgaya , en voert ook andere charitatieve activiteiten uit. Zoals de organisatie van medische kampen en het verdelen van voedsel en dekens onder de kansarmen. Het tiendaagse medisch kamp voor dieren in Gaya wordt mede gefinancierd door de Brigitte Bardot Foundation en technisch ondersteund door Sikkim Anti-Rabies Animal Health Division, de deelregering van Sikkim en de Tibet Charity Animal Care Centre en de Dharamshala Animal Rescue Organization.
Jules Prast zegt
De 17e Karmapa lijkt dus een helder antwoord te hebben op de aloude vraag uit het zenboeddhisme of een hond boeddhanatuur heeft. Zijn ons in ons deel van de wereld de persoonlijke en maatschappelijke consequenties hiervan in voldoende mate duidelijk?