Hongaarse Roma-boeddhisten gaan het Europees gerechtshof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg vragen de nieuwe, zogenoemde ‘kerkwet’ in dat land onwettig te verklaren.
Door die wet worden slechts veertien, meest christelijke van de 358 bestaande religieuze organisaties en kerken in dat land door de regering erkend. De Roma-boeddhisten hebben het voortouw genomen en willen met een petitie zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen om de eis aan het Europees Hof, om een eind maken aan deze, volgens hen discriminerende wetgeving in Hongarije, kracht bij te zetten.
Door de nieuwe wetgeving van het rechtse nationalistische parlement verliezen bijna alle religieuze en spirituele minderheden in Hongarije hun rechten en staatsinkomsten. De nieuwe regering zegt te hechten aan de christelijke gevoelens en cultuur in dat land, en erkent daarom slechts een beperkt aantal ‘historische kerken’. Liberale Joodse groeperingen maar ook boeddhisten vallen nu buiten de boot. De Roma vormen zelf al een minderheid in Hongarije. Critici beweren dat de nieuwe wet er is gekomen vanwege ordinaire bezuinigingsmaatregelen.
Organisaties met meer dan 1000 leden of aanhangers, die al twintig jaar of meer in Hongarije gevestigd zijn, kunnen een verzoek indienen om erkend te worden. . Het parlement moet met tweederde van de stemmen een nieuwe aanvraag goedkeuren.
De Hongaarse Roma-boeddhisten behoren tot de zogenoemde Jai Bhim beweging, in 1956 gesticht door de Indiase jurist en boeddhistische leraar in de theravadatraditie dr. B. Ambedkar. De beweging is in Hongarije en buurlanden erg actief met het verbeteren van de positie van Roma en kent wereldwijd miljoenen aanhangers. In Hongarije heeft het netwerk zes scholen gesticht waar meer dan 1000 jonge zigeuners, die op geen andere wijze onderwijs kunnen volgen, les krijgen. Er zijn scholen in Sajókaza, Ózd, Hegymeg, Alsózsolca, Sáta en Mágoc,
De erkenning van deze groepering door de Hongaarse regering is van cruciaal belang voor het voortbestaan van de scholen en andere projecten die de beweging sinds 2007 heeft opgezet. Door de gevolgen van de nieuwe wet verlies Jai Bhim volgend jaar al de helft van haar inkomsten en zal het erg moeilijk worden om op goed niveau onderwijs aan te bieden.
Het Jai Bhim netwerk wil de sociale integratie van Roma in Hongarije bevorderen. En geeft naast onderwijs ook voorlichting aan en over Roma van alle leeftijdsgroepen. Ook worden er verschillende boeddhistische evenementen, zoals meditatiekampen, georganiseerd. De Roma-boeddhisten zijn lid van de Europese Boeddhistische Unie.
Veel organisaties in Hongarije zijn afhankelijk van door de staat verleende subsidies aan kerken. Ze vrezen dat mensen, die nu afhankelijk zijn van liefdadigheid, verder in de kou komen te staan. Ook de positie van Roma zal volgens hen verder verslechteren.
Ze vinden de kerkwet onwettig en beroepen zich op artikel tien van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie over de vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst en artikel 9 van het Europees Verdrag inzake de rechten van de mens dat door Hongarije wordt erkend.
“Iedereen heeft het recht op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst. Dit recht omvat de vrijheid om te veranderen van religie of geloof en vrijheid, hetzij alleen of in gemeenschap met anderen en in het openbaar of privé.’
Orandajin zegt
Iedereen is vrij om zijn of haar manier van levensbeschouwing te kiezen, maar ik kan me voorstellen dat je als regering niet elke nieuwe beweging die zich het etiket religieus of liefdadig op plakt wil of kunt ondersteunen met overheidsgeld, dus belastinggeld van zowel religieuzen als niet religieuzen.