Door al het geweld in de wereld, Gaza, Libanon, Israël en nu ook Amsterdam, valt het op dat er geen openbare meldingen meer zijn van te verwachten terroristische aanslagen in Nederland. Justitie is bezig te onderzoeken of het geweld van mannen op scooters vorige week tegen Israëlische voetbalfans, die zelf ook de stad introkken om gebouwen en monumenten met stenen te bekogelen en Amsterdammers door hun gedrag angst aanjoegen, ook een terroristische achtergrond hebben. Wie stuurde ze aan, wat is hun achtergrond?
De misdragingen van de Israelische voetbalfans onderzoekt de Nederlandse overheid samen met die van Israël. De uitslag valt al te voorspellen met deze ultrarechtse regering. Het is maar goed dat er nog journalisten zijn van de reguliere media die de vinger aan de pols houden en eigen onderzoek verrichten. Persvrijheid, een groot goed. Hoe lang nog?
Maar nu terug naar de te verwachten terroristische aanslagen waar je niets meer over hoort. Chef zocht vandaag in het uitgebreide archief van het BD naar die dreigingen. En kwam een column tegen van juli 2016, de moeite waard om te herhalen, omdat het aanwijzingen betreft voor het herkennen van terroristen. Doe er je voordeel mee. Thuiszitten is ook niet alles.
De bron is de Nederlandse nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid. Chef las op de site van de expert: De kans op een aanslag in Nederland is reëel (in juli 2016). De overheid doet er alles aan om deze dreiging op tijd te onderkennen en om een terroristische aanslag te voorkomen, zegt de coördinator.
Daarom houden politie en veiligheidsdiensten mogelijke terroristen op allerlei manieren in de gaten. De overheid probeert ook te signaleren of iemand radicaliseert. Daarnaast neemt de overheid waar nodig beveiligingsmaatregelen om personen, instanties en andere mogelijke doelwitten te beschermen.
Hoe kan ik –jullie- helpen om een aanslag te voorkomen?
Wees alert op verdachte situaties. Bijvoorbeeld een achtergelaten koffer, of iemand die opvallend veel interesse heeft in de beveiliging van een gebouw of terrein. Bel bij een acute situatie het landelijke alarmnummer 112. Vindt u een situatie verdacht of heeft u een vermoeden? Bel dan de politie via 0900 8844. U kunt ook anoniem een melding doen via Meld Misdaad Anoniem: 0800 7000.
Wat is verdacht?
Het is moeilijk in het algemeen te zeggen wat verdacht is en wat niet. Dat hangt af van de situatie. Een aantal voorbeelden:
Ziet u een achtergelaten koffer op een trein- of metroperron, dan kan dat verdacht zijn. Waarschijnlijk was iemand vergeetachtig en is er niets aan de hand. Toch is het beter om meteen een medewerker van het openbaar vervoer te waarschuwen of de politie te bellen.
Een onbekend bestelbusje dat al twee weken bij u in de straat staat, hoeft niets te betekenen maar het kan wel. Als u de zaak niet vertrouwt, bel dan de politie.
Mensen die overdreven veel aandacht hebben voor de beveiliging van een gebouw of een terrein kunnen bezig zijn met de voorbereiding van een aanslag. Waarschuw in dat geval de politie.
Het kan zijn dat u toevallig mensen met elkaar hoort praten en dat hun woorden u verdacht voorkomen. Licht de politie in.
Bent u winkelier en koopt een klant een grote hoeveelheid artikelen die u in verband kunt brengen met een aanslag, zoals kunstmest of waterstofperoxide? Bel dan de politie.
Chef was deze week bij een kantoorboekhandel te R. (niet Rotterdam). Op weg er naartoe viel hem een man op. Mooi recht van lijf en leden en een mooie tred waarmee je je snel uit de voeten kunt maken die ook de kantoorboekhandel binnenging. Een opvallend figuur. Op de stoep bij de deur bukte de statige man zich en raakte de betonnen drempel aan. Hij keek schichtig om zich heen. Chef dacht dat de man een munt gevonden had die hij in de zak stak. Al had Chef dat niet gezien. Chef inspecteerde de drempel en zag een sigarettenpeuk liggen. Gedoofd. In de kantoorboekhandel was de man niet te zien. Het personeel deed als vanouds leuk.
Op de uitvalsweg van R. lag een rode plastictas van supermarkt Dirk met spullen erin. Chef registreerde dat maar reed door. Er is niks ontploft.
Buren van de Kloosterbunker zijn al maanden uit de ether. Liggen ze dood in de woning? Of volgen ze een cursus bommen maken in een ver land? Chef wil hun privacy niet schenden -voor het geval ze gewoon thuis zijn- en loopt altijd Klein, klein kleutertje, wat doe je in mijn hof neuriënd langs hun Bunker voor het geval ze zich achter hun voordeur verschanst hebben en Chef vreemd gaan vinden als hij sluipt. Een neuriënd mens is ongevaarlijk.
Chef kent een vrouw die buren heeft bij wie tot vijf uur in de ochtend in een kamertje boven het licht brandt. Ze vindt dat zeer verdacht. Ook bij haar in de straat in Bunkerstad vond onlangs een liquidatie plaats, maar daar is ze al aan gewend. Ze neuriet niet als ze over straat loopt.
We gaan verder met de site van de coördinator. Chef leest: Wat moet ik doen bij een terroristische aanslag?
Wat u moet doen, hang af van de omstandigheden en het soort aanslag. Over het algemeen gelden de volgende adviezen:
Breng uzelf in veiligheid.
Ga niet kijken op de plaats van de (dreigende) aanslag. Geef hulpdiensten de ruimte om hun werk te doen en volg de aanwijzingen van hulpverleners op.
Bij een bomaanslag: ga naar een open plek. Blijf uit de buurt van grote gebouwen. Gebruik geen lucifers of aanstekers, vanwege de kans op een gasontploffing.
Geef de politie alle informatie die waardevol kan zijn bij het opsporen van de daders, zoals een signalement of foto’s en video’s die u heeft gemaakt.
Chef heeft geen lucifers en/of aanstekers op zak, hij rookt niet. Chef kent een vrouw die bij hem in een buurt woont waar binnen een week tijd in twee verschillende straten twee liquidaties plaatsvonden. Het wordt daar zo gewoontjes dat de partner van de vrouw haar niet eens inlichtte over nummer twee, terwijl hij daar toch langsreed met zijn fiets. De vrouw zelf kwam op een avond thuis en moest over een enorme plas bloed op straat stappen. Zij belde de politie niet. Het slachtoffer was toch al dood of afgevoerd naar een ziekenhuis of mortuarium.
Bezint voor ge begint. Chef zelf was vroeger politieverslaggever. Op een dag zag hij dat er schuin tegen de gevel van zijn huis in de niet nader te noemen stad (je kunt niet voorzichtig genoeg zijn) een pakketje lag. Experts van de EOD haalden het pakje op nadat het gecontroleerd was door een bomrobot en bomverkenners. Er zat geen bom in. De hele straat was ontruimd, het was tegen etenstijd, en mensen liepen met kleine kinderen en pannen over straat. Het regende dat het goot. Ze eisten dat Chef zou verhuizen.
Dit is geen oproep om niks te melden, maar wat doe je wel en niet?
Moge iedereen gelukkig zijn, met name jij.
Vrede en alle goeds, zeggen de Franciscanen.
Laten we onze spraak en gedrag bewaken, niet te snel oordelen zonder de feiten te kennen. Geen haatzaaien, elkaar de hand reiken, met elkaar in gesprek gaan.
Moedig voorwaarts!
BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen is waargenomen, het abonnement op te zeggen. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren maar niet weten waartegen. Het boeddhisme de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. En zo gaat het maar door.
Joost zegt
Mooi geschreven chef.