Tijdens de Nationale Klimaatweek maken leerlingen van basisscholen in Nederland kennis met de verborgen impact van hun spijkerbroeken. Ze leren hoeveel water en grondstoffen het kost om dit alledaagse kledingstuk te maken.
Het is een initiatief van Stichting Think Big Act Now, die mensen inspireert en informeert over duurzaam leven. De spijkerbroekenactie is de aftrap van Het Impactproject van de stichting: een gratis lesprogramma voor basisscholen. Hiermee kunnen leerlingen zelf de impact van hun eigen consumptiegedrag ontdekken en leren met welke keuzes ze bijdragen aan een duurzame wereld.
Tijdens de Klimaatweek – van 11 tot en met 17 november – nemen scholieren op basisscholen verspreid door Nederland al hun spijkerbroeken mee naar school. “Wist je dat één spijkerbroek gemiddeld 10.000 liter water verbruikt voordat hij in je kast belandt? Dat staat ongeveer gelijk aan 400 douchebeurten van vier minuten,” vertelt Helene Lendfers, van Think Big Act Now. “Veel kinderen – en ook volwassenen – hebben geen idee hoeveel impact zo’n alledaags kledingstuk heeft op het milieu.”
Door kinderen te laten zien hoeveel water, energie en grondstoffen er nodig zijn voor één spijkerbroek, hoopt Lendfers dat ze nieuwsgierig worden en zin krijgen om zelf iets te doen voor het milieu. “We willen hen laten ontdekken dat acties, zoals minder kopen en kiezen voor hippe tweedehands kleding op Marktplaats, écht helpen. En dat is niet alleen belangrijk, maar ook leuk! Samen kunnen we de wereld een beetje mooier maken.”
Het Impactproject bestaat uit zeven gratis lessen waarin basisschoolleerlingen ontdekken wat de verborgen impact is van alledaagse voorwerpen en wat zij zelf kunnen doen om die impact te verkleinen. Stichting Think Big Act Now hoopt niet alleen kinderen, maar ook volwassenen te inspireren tot het maken van bewuste keuzes. Op hun website kunnen mensen gratis hun Impact top 10 in kaart brengen en plannen maken om duurzamer te leven.
Stichting Think Big Act Now helpt mensen en bedrijven op weg naar een duurzame, fijne en veilige wereld. Oprichtster Babette Porcelijn publiceerde onder meer de boeken ‘Verborgen Impact’ en ‘Het happy 2050 scenario’. Deze laatste is een science-based plan van aanpak voor een veilige planeet, een integer beleid, eco-positieve productie zonder verborgen impact, een gezonde economie en gelijke kansen op welzijn voor iedereen.