De Indiase Himalaya Raad van de Nalanda Boeddhistische Traditie (IHCNBT) organiseerde gisteren een Nationale Conferentie over Nalanda boeddhisme in de 21e Eeuw – De bron hervinden in de voetsporen van Acharyas: Van Nalanda naar de Himalaya. De conferentie werd gehouden in het Gaden/Drepung klooster en bracht vooraanstaande boeddhistische geleerden, spirituele leiders en monastieke beoefenaars uit de hele Himalaya regio en daarbuiten samen.
Aan de conferentie namen vooraanstaande boeddhistische meesters en geleerden deel, waaronder abten van Gaden Shartse, Gaden Jangtse, Drepung Gomang en Drepung Loseling kloosters. Tijdens de conferentiesessies kwamen verschillende thema’s aan bod, waaronder de geschiedenis en ontwikkeling van het Nalanda boeddhisme, de filosofische onderbouwing en de rol van het boeddhisme in de moderne wereld.
Geleerden bespraken hoe de Nalanda-traditie, die het concept van een scheppende god verwerpt, aansluit bij het moderne wetenschappelijke denken en bijdraagt aan een dieper begrip van de geest en het bewustzijn. De filosofische evolutie van de Nalanda periode tot de hedendaagse praktijken in de Himalaya kloosterinstellingen werd ook onderzocht.
Na het verlies van Tibet in 1959 door de Chinese bezetting werden deze kloosters de centra voor monastiek onderwijs voor duizenden monniken en nonnen uit de Indiase Himalaya. Vandaag de dag vormen ze nog steeds het hart van het Nalanda boeddhisme in ballingschap. Het rijke erfgoed van het boeddhisme, dat eeuwenlang bloeide in deze regio’s, ondergaat snelle veranderingen en het Nalanda boeddhisme blijft een cruciale rol spelen in het bevorderen van culturele integratie en sociale stabiliteit.