Er schort iets fundamenteels aan ons vooruitgangsgeloof. De afgelopen eeuwen leek de geschiedenis zich te voltrekken van behoorlijk belabberd naar alsmaar beter. De technologische vooruitgang, de menselijke grip op de natuur en de wereldwijde verbondenheid hebben geleid tot een hoogtepunt in termen van welvaart, comfort en levensverwachting. Maar deze ontwikkelingen bleken een schaduwzijde te hebben. Technologische vooruitgang heeft steeds destructievere wapens voortgebracht. De menselijke grip op de natuur heeft geleid tot ecologische ontwrichting. En de verregaande verbondenheid legt niet alleen kwetsbaarheden bloot, maar brengt ook tal van nieuwe manieren om elkaar dwars te zitten.
Langzamerhand is onze wereld wankel geworden. We leven in een tijd van crises en calamiteiten: het Calamiteitperk. In In onze tijd onderzoekt filosoof en cabaretier Tim Fransen ons huidige tijdsgewricht. Hij vraagt zich af: hoe heeft het vooruitgangsgeloof ons misleid? Hoe herstellen we onze maatschappelijke fundamenten die erdoor zijn aangetast? En welke rol is er weggelegd voor ons burgers als we weer een slagvaardige democratie willen worden? Met behulp van verrassende denkers en concrete ideeën neemt Fransen de lezer op sleeptouw. En biedt hij handvatten voor een weerbare samenleving waarin weer volop hoop gloort.
Tim Fransen (1988) is cabaretier, schrijver en filosoof. Voor zijn cabaretprogramma’s ontving hij verschillende prijzen. Zijn debuutvoorstelling Het failliet van de moderne tijd werd bekroond met de cabaretprijs Neerlands Hoop en met zijn tweede voorstelling, Het kromme hout der mensheid, won hij de Poelifinario. Van zijn hand verschenen eerder Brieven aan Koos (2018) en Het leven als tragikomedie (2019), het essay voor de Maand van de Filosofie.