Op dit moment bezetten zo’n tweehonderd rebellen van Extinction Rebellion het kruispunt Daalsesingel en Daalsetunnel in Utrecht. Hiermee protesteert XR tegen de rol die Energie Beheer Nederland (EBN) speelt in het uitbreiden van de Nederlandse gaswinning. De wetenschap is glashelder: om aan de doelen van Parijs te voldoen is er volgens XR geen enkele ruimte om nieuwe fossiele infrastructuur aan te leggen.
Hiermee protesteert XR tegen de rol die Energie Beheer Nederland (EBN) speelt in het uitbreiden van de Nederlandse gaswinning. De wetenschap is glashelder: om aan de doelen van Parijs te voldoen is er volgens XR geen enkele ruimte om nieuwe fossiele infrastructuur aan te leggen.
Zolang de Nederlandse overheid haar verantwoordelijkheid weigert te nemen, ziet de campagnegroep ‘Stop nieuw fossiel’ van Extinction Rebellion geen andere optie dan deze vreedzame blokkade. Woordvoerder Guus Dix: ‘Terwijl de desastreuze gevolgen van klimaatverandering zich opstapelen, blijven bedrijven met steun van de Nederlandse overheid investeren in nieuw fossiel. Zelfs na het Groningenschandaal zet onze regering nog altijd in op nieuwe gasboringen in de Waddenzee en de Noordzee. Wij eisen dat deze fossiele waanzin stopt. Ook moet Nederland zich hard maken voor een stop op nieuwe fossiele projecten in het buitenland.’
De wereld werd de afgelopen zomer geraakt door een reeks aan klimaatgerelateerde rampen. Toch kwam het klimaat in verkiezingsdebatten volgens XR nauwelijks tot zijn recht. Getroffen gemeenschappen en toekomstige generaties zijn daar de grote verliezer van. Dix: ‘Rechtse politieke partijen, aangevoerd door een extreem-rechtse klimaatontkenner, doen er nu alles aan om het tijdens de formatie maar niet te hoeven hebben over de olifant in de kamer: de eerste stap naar rechtvaardig klimaatbeleid is een stop op nieuw fossiel. Het is tijd dat partijen eerlijk zijn en doen wat nodig is om af te kicken van onze fossiele verslaving.’
De afgelopen maanden heeft Extinction Rebellion met de campagne tegen fossiele subsidies laten zien dat ze tienduizenden mensen burgerlijk ongehoorzaam de straat op kan krijgen. Die maatschappelijke druk heeft zich vertaald naar de politiek, die hier nu afbouwscenario’s voor aan het ontwikkelen is én internationaal het voortouw neemt. Woordvoerder Guus Dix: ‘We houden de overheid in de gaten over fossiele subsidies, maar kunnen niet wachten om ander desastreus klimaatbeleid aan te pakken tot ze ergens in het voorjaar met een scenario komt. Energie Beheer Nederland (EBN) voor de deur. EBN is een spin in het web van de Nederlandse gaswinning. Dáár eisen we een stop op nieuw fossiel. Als we op de huidige weg doorgaan, zitten we binnen zes jaar op anderhalve graden verhitting en op een desastreuze drie graden aan het eind van de eeuw. Burgers die zich zorgen maken, hebben dus niet de luxe om tot de volgende verkiezingen te wachten voor ze weer van zich laten horen. Daarom staan we vandaag bij Energie Beheer Nederland (EBN) voor de deur. EBN is een spin in het web van de Nederlandse gaswinning. Dáár eisen we een stop op nieuw fossiel.’
Klimaatwetenschappers zijn het erover eens dat het aanboren van nieuwe fossiele bronnen onverenigbaar is met het halen van de anderhalve graad doelstelling van Parijs. Ook het conservatieve Internationale Energie Agentschap (IEA) stelt dat we per direct moeten stoppen met boren naar olie, gas en kolen. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres noemt investeringen in nieuwe fossiele infrastructuur zelfs ‘moreel en economisch krankzinnig’. Guus Dix: ‘We moeten sowieso zo snel mogelijk stoppen met fossiele brandstoffen. Het overgrote deel van de reserves in al aangeboorde bronnen moet gewoon onder de grond blijven. Nieuw fossiel kan dus al helemaal niet.’
Wat is de campagne ‘Stop Nieuw Fossiel’?
Verkiezingen veranderen de samenstelling van de tweede kamer; sociale bewegingen veranderen de loop van de geschiedenis. Na het succes van de campagne ‘Stop Fossiele Subsidies’ lanceert Extinction Rebellion in december een volgende nationale campagne: ‘Stop Nieuw Fossiel’. Het doel is om de overheid te bewegen om nieuwe fossiele projecten een halt toe te roepen, in Nederland en elders in de wereld.
Jarenlang heeft Nederland ten koste van andere landen, geprofiteerd van welvaart opgebouwd uit fossiel. Nu is het aan het kabinet om verantwoordelijkheid te nemen voor een rechtvaardige transitie. Klimaatrechtvaardigheid vraagt van landen met een (historisch) hoge uitstoot dat ze als eerste stoppen met nieuwe fossiele projecten en internationale afspraken maken om te zorgen dat de stop op nieuw fossiel ook elders in de wereld makkelijker wordt.
Daarom eist Extinction Rebellion dat het kabinet per direct stopt met nieuw fossiel op onze bodem en haar internationale rol pakt bij een rechtvaardige stop op nieuw fossiel elders in de wereld. Onze eis betekent concreet dat de Nederlandse overheid:
(1) Stop met nieuwe boringen naar gas op land, in de Noordzee en de Waddenzee omdat dit in strijd is met mondiale klimaatdoelen en -klimaatrechtvaardigheid.
(2) Stop met de uitbreiding van fossiele infrastructuur, zoals de geplande uitbreidingen van LNG terminals in Rotterdam en de Eemshaven omdat nieuwe infrastructuur ons verder verwijdert van mondiale klimaatdoelen en -klimaatrechtvaardigheid.
(3) Stap definitief uit het onrechtvaardige Energy Charter Treaty, waarmee fossiele bedrijven overheden hier en in het mondiale zuiden financieel kunnen laten bloeden voor het beëindigen van (nieuwe) fossiele projecten, en zorg dat de rest van de Europese Unie meedoet.
(4) Onderteken het Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty, een bindend plan om de uitbreiding van nieuwe gas-, kolen- en olieprojecten internationaal een halt toe te roepen als eerste stap in het rechtvaardig uitbannen van fossiele brandstoffen.
(5) Stel via een burgerberaad een rechtvaardig noodplan op voor afbouw van onze vraag naar fossiele brandstoffen zodat Nederland geen nieuwe fossiele projecten nodig heeft. In dat noodplan worden de kosten neergelegd bij de fossiele industrie en fossiele investeerders en niet bij burgers in Nederland en in het mondiale zuiden.