De minister voor Volksgezondheid stopt met de subsidie aan Patiëntenfederatie Nederland (PFN) voor het uitgeven en verstrekken van de niet-reanimerenpenning. De subsidie voor de penning, die is ontwikkeld door de NVVE en in 2017 overgedragen aan de PFN, stopt met ingang van 2025. De NVVE onderzoekt of zij de niet-reanimerenpenning weer gaat uitgeven.
In 2017 werd de uitgifte van de niet-reanimerenpenning, die wettelijk is erkend en elke vorm van reanimatie verbiedt, door de NVVE overgedragen aan PFN. Een belangrijke reden dit te doen was een wens van de toenmalige Tweede Kamer. Die wilde graag dat de uitgifte werd overgenomen door een neutrale organisatie die geen verplicht lidmaatschap aan de penning koppelde.
Minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer de redenen om te stoppen met de subsidie. Zo vindt hij de uitgifte en verstrekking van de penning geen publiekrechtelijke taak, zijn er andere aanbieders van zo’n penning en is er met structurele financiering van de PFN sprake van verboden staatssteun. Ook schrijft Kuipers dat van meet af aan de bedoeling was dat PFN de penning na een aanloopperiode tegen kostendekkend tarief zou gaan uitgeven. Dit laatste is niet mogelijk gebleken, staat in de brief. PFN heeft aangegeven dat zonder subsidie de penninguitgifte met bijbehorende specifieke service (apart telefoonnummer, een meldpunt voor en een brochure over de penning) stopt.
De NVVE onderzoekt of zij vanaf 1 januari 2025 de niet-reanimerenpenning weer gaat verstrekken, nu de PFN ermee stopt. Bestuursvoorzitter Fransien van ter Beek: ‘De NVVE vindt het belangrijk dat zo’n penning er is en dat mensen daar goed over geïnformeerd worden. De NVVE heeft daar alles voor in huis. Voor de NVVE is het de vraag of dit aan de markt kan worden overgelaten.’