Als recente China statistieken waar zijn bezochten alleen dit jaar al twintig miljoen toeristen Tibet. Daarvan bezochten dertien miljoen toeristen Lhasa, de historische hoofdstad. Dat zijn overwegend Han-Chinezen, afkomstig uit de welvarende steden aan China’s kust. Deze aantallen wekken de indruk dat Tibet verder wordt gekolonialiseerd door China.
De enorme toeristenstroom wordt door de Tibetanen niet als een toeristische promotie van hun land gezien, maar meer om de kenmerken en cultuur van Tibet uit te wissen. Voor Han-Chinezen, die Tibet als een onderdeel van China beschouwen, vormen eigenheid en cultuur van het Tibetaanse volk een onderdeel van de Chinese dynastie.
Er zijn mensen die stellen dat de toeristen geld in het laatje brengen, en Tibets welvaart bevorderen. De Tibetaanse middenstander zou daar een graantje van meepikken. Maar de meeste hotels en winkels worden gerund door Chinese zakenlui. Duizenden Tibetaanse middenstanders moesten vorig jaar Lhasa verlaten en ruimden het veld voor Chinese zakenlui. Tibetanen voelen zich daardoor gediscrimineerd. Deze volksverhuizing wordt door het Tibetaanse volk beleefd als een schending van de mensenrechten, net zoals willekeurige arrestaties en opsluiting, foltering en verlies van de Tibetaanse taal. Duizend jaar was Lhasa een pelgrimsoord, maar voor Tibetanen in Lhasa wordt het steeds moeilijker om de voor veel boeddhisten heilige plaatsen in de stad te bezoeken.
Het zijn voornamelijk stedelijke gebieden in Tibet waar Han-Chinezen zich vestigen. Ze profiteren van voorrechten waarvan Tibetanen verstoken zijn. De Tibetanen worden door de Chinese autoriteiten naar het platteland gedwongen. De economie en controle daarop is duidelijk in handen van Han-Chinezen. Tibetanen hebben weinig inspraak in de toekomst van hun land. De omvang van de aanwassende Chinese bevolking heeft geleid tot talrijke protesten door Tibetaanse gemeenschappen. Naar schatting wonen er nu al 7,5 miljoen Chinezen in Tibet, naast zes miljoen Tibetanen.
Honderden jaren was Tibet een geïsoleerd land, door de toenemende toeristenindustrie verliest het land zijn geïsoleerde positie en wordt de mondiale gemeenschap een blik gegund in het Tibet van nu. Tibet staat internationaal op de kaart. Maar degenen die Tibet als toerist bezoeken moeten zich ervan bewust zijn dat zij door hun bezoek aan Tibet in directe zin, financieel en moreel, de huidige en toekomstige door China gecreëerde situatie in ‘het dak van de wereld’ steunen.
Bron Shambala, CNN. Dit artikel is vertaald en is een samenvatting van de oorspronkelijke tekst.