Uit solidariteit met de inwoners van Tibet’s Kham Drago hebben Tibetaanse activisten in Himachal’s Dharamsala, India, afgelopen dinsdag een wake bij kaarslicht gehouden, waarbij ze China opriepen om een einde te maken aan zijn ‘repressieve beleid’ in Tibet. De wake vond plaats nadat Peking een hardhandig optreden heeft bevolen tegen burgers van Kham Drago, een provincie in Centraal-Tibet, waarbij scholen, boeddhistische beelden en kloosters werden gesloopt.
De wake vond plaats nadat de Chinese regering eerder in de week in Tibet een reusachtig Boeddhabeeld van 6 meter had neergehaald en een klooster met bulldozers had verwoest. Kham Drago is niet de enige regio is die te maken heeft met Chinese onderdrukking.
Volgens een in mei gepubliceerd rapport van het Center for Democracy, Pluralism and Human Rights (CDPHR) zijn willekeurige arrestaties, mishandeling in hechtenis, marteling, sterilisatie en gedwongen abortus veelvuldig gekozen repressieve strategieën tegen Tibetanen door Peking. ‘Het beleid van de communistische Chinezen om politieke dissidenten de kop in te drukken heeft een kritische bedreiging gevormd voor de Tibetaanse politiek en culturele identiteit, omdat de internationale veroordeling van de mensenrechtensituatie in Tibet werd genegeerd’, aldus het rapport.