Vanaf dit weekeinde is de bevolking van de Kloosterbunker, tevens het hoofdkwartier van het Boeddhistisch Dagblad, in diepe rouw. Lakens hangen – zoals vroeger bij een sterfgeval en rouw voor de ramen van woonhuizen, voor de ramen van de Kloosterbunker. De kloosterlingen sluiten zich af van buiten, maar ook binnen heerst een depressieve sfeer. Wat is er aan de hand?
Vanmorgen werd in de Verrekijk het nieuws bekend gemaakt dat vier politieke partijen bijna een akkoord hebben bereikt over de vorming van een nieuw kabinet. Het zijn de VVD, D’66, CDA en Christen Unie. Af en toe zijn vertegenwoordigers van die partijen in de Verrekijk te zien. Zoals koningin Kaag (D’66) die begin dit jaar er bij de Haagse historicus en Vaste Torenbewoner (VVD) op aan drong af te treden als MP. Zij kon niet meer verder met deze historicus, de dienaar van het grootkapitaal, die definitie is van mij, die met zijn rug naar de samenleving staat. Het was Kaag die de formatie zo lang traineerde.
Ik had zo gehoopt dat de Torenbewoner dezer dagen zou verdwijnen, net als zijn vriendin Merkel uit Duitsland, die na 16 jaar regeren plaats maakt voor een opvolger.
Regeren kan je de Haagse Historicus niet toedichten, hij maakte met zijn drie kabinetten van ons mooie land een oord waarin je liever niet zou willen wonen. Armoe, corruptie, ook van de overheid, aardbevingsschade die niet wordt vergoed, toeslagenaffaire, noem het maar op. En de Torenbewoner met zijn riante salaris blijft maar lachen en heeft aangekondigd het voortaan anders te zullen doen. Anders, ja dat vinden wij ook. Wij zeggen in het Klooster: ‘wegwezen, Torenbewoner, en nooit meer terugkomen.’
Weet u nog dat de Unie Christenen dit voorjaar zworen nooit meer met de Haagse historicus samen te willen werken. De mannenbroeders hebben een slecht geheugen. Zou God straffen? En hoe de Christendemocraten omgingen met Pieter Omtzigt en degradeerden tot een club waarmee je niet gezien wil worden. Hugo de Jonge en zijn wankelende corona aanpak.
Ze komen er weer aan, lezers, onder aanvoering van de Eeuwige Lachende met de Appel. Wij hier in dit Klooster bidden voor jullie. Laat deze gifbeker aan ons voorbij gaan. Gassho.
Er is nog een reden voor depressie in het Klooster: rondjes rijden in een auto in een ver land. In Abu Dhabi eindigt zondag het Formule 1-seizoen. Max Verstappen neemt het op tegen Lewis Hamilton. De twee vervuilen het milieu met hun auto’s en herrie en het erge is dat er duizenden mensen naar dat verre land zijn afgereisd, in even vervuilende vliegtuigen, om die twee gade te slaan als ze nutteloze rondjes rijden. De auto doet het werk, Max zit aan het stuur, ik onthou me maar van kwalificaties, net als ik in de Xsara Picasso. Wat is het verschil? Ja, ik rijd geen rondjes omdat ik dan word opgenomen in een psychiatrische inrichting.
Gelukkig lachten wij al nooit in de Kloosterbunker, dus het kan ons ook niet vergaan.
Moedig voorwaarts!
Wouter ter Braake zegt
Tandenknarsen heeft geen zin, denk ik. Overigens, de behandeling bij de potige mondhygiëniste deze morgen was al pijnlijk genoeg.
Maar goed, rouw vanwege weer zoveel jaar Rutte? Rouw om de gemaakte en zeer ingestudeerde ‘glimlach’ en jovialiteit waarmee verdere verloedering van het sociale en morele klimaat in Nederland wordt toegedekt, evenals de afbraak van het klimaat en de biodiversiteit?
De staat van ons Nederlands politieke, morele en maatschappelijke klimaat blijft gegarandeerd met Rutte nog achteruit hollen. Samen met dame Kaag. Haar zalvend taalgebruik kan dat niet verhullen.
Maar kop op. We zitten middenin een kantelperiode (van wellicht nog wel vele jaren) waarin fundamenteel andere zienswijzen, ook in praktische initiatieven, hun stem steeds luider laten horen. Tegelijk zetten de behoudende krachten zich enorm schrap.
Wie weet, Joop, wat wij in de nadagen van ons leven nog gaan meemaken. Verandering is de constante in ons bestaan. Ook al zou je met weer 4 jaar Rutte die uitspraak naar de mesthoop willen verwijzen.
Wulf zegt
Laten we het goed hebben in onze eigen kring en met onszelf. Slachtoffers van kabinetten Rutte wens ik sterkte.
Bert zegt
Kritiek, verwijten maken aan anderen heeft doorgaans te maken met eigen problematiek. Zoals ontevredenheid met zichzelf.
Ik denk ook aan de uitspraak van Marcus Aurelius: Het zijn niet de dingen die gebeuren die ons een bepaald gevoel geven, maar onze reacties op die dingen.
Giel Geldof zegt
Inderdaad gaat het om reageren op wat je treft. Ik zou een wetswijziging van de kieswet (?) voorstaan. Er komt een maximaal aantal dagen waarbinnen na de tweedekamerverkiezingen een regering moet zijn gevormd Zo niet? Dan nieuwe verkiezingen. We zijn nu bijna tien maanden verder en krijgen een doorstart van de oude, zittende coalitie Dat is al te bespottelijk. Betrokken partijen steken hiermee hun middelvinger op naar de kiezer.
Joop Ha Hoek zegt
En een maximaal aantal zittingsperiodes van bewindslieden, onder wie de prmier.