Vanmorgen kwamen klimaatbeschermers van Extinction Rebellion op Schiphol in actie, door een zomerfeestje te vieren onder de noemer ‘Het klimaat betaalt!’. Zij eisten dat de luchtvaart haar CO2-uitstoot terugbrengt tot netto nul in 2025 en dat vluchten onder de duizend kilometer niet meer voor stuntprijzen verkocht worden, zodat duurzamer vervoer betaalbaar gemaakt kan worden.
Op verschillende plekken achter de douane hielden tweeëntwintig klimaatbeschermers een ‘zomerfeestje’ door onder het genot van zomerse muziek zo’n twintig minuten gebruik te maken van de geweldige faciliteiten van Schiphol, waar ze door de stuntprijs van het ticket nagenoeg gratis terecht konden. Met banners, flyers en speeches eisten de bezorgde burgers een einde aan het vliegen tegen stuntprijzen.
Omwonenden van Schiphol krijgen luchtkastelen over ‘hinderbeperking’ voorgeschoteld terwijl Schiphol alleen maar wil groeien, waardoor het nog meer overlast en uitstoot zal veroorzaken. KLM is als grootste gebruiker van Schiphol voor zo’n 10 procent in handen van de Nederlandse overheid en heeft anno 2021 nog steeds geen serieus beleid om de CO2- uitstoot terug te dringen. Budgetvlieger Ryanair kan op Schiphol op zijn beurt goedkoop vliegen door de goedkope landingsrechten die het aangeboden krijgt door de luchthaven. Schiphol als luchthaven draait zelf verlies, maar compenseert dit door de opbrengsten uit zakelijke bezigheden om het vliegveld heen, zoals de verhuur van kantoorpanden. Die situatie is onhoudbaar volgens Extinction Rebellion en kan alleen voortbestaan door een overheid die structureel weg kijkt van de klimaat- en ecologische crisis.
Het is volgens XR onbegrijpelijk dat mensen voor tien euro een vlucht kunnen maken met een verlieslijdende luchtvaartindustrie, die ook nog eens enorm veel broeikasgassen uitstoot.
De prijzen voor vliegtickets zijn niet marktconform en komen door bevoordeling, slimme marketing en verkooptrucs tot stand. Het klimaat betaalt de uiteindelijke prijs voor dit gedrag, als de overheid geen actie onderneemt. Een treinreis Amsterdam-Groningen is duurder dan een vlucht naar bijvoorbeeld Dublin of Parijs.
De actievoerders eisen dat voor vliegtickets een eerlijke prijs betaald wordt, zodat oneerlijke concurrentie tegenover groenere vervoersmethodes stopt. Een actievoerder vat het stellig samen: ‘De ware prijs van deze tickets wordt betaalt door het klimaat. Volgende generaties krijgen de gevolgen van de stuntprijzen op hun bordje, je kunt het klimaat niet terugkopen’.
Concreet eisten de actievoerders dat met onmiddellijke ingang:
- De overheid de tenminste 3,2 miljard euro aan fiscale voordelen voor de luchtvaartsector afschaft, zoals de vrijstellingen voor brandstofaccijnzen en btw op tickets.
- De overheid de miljarden die hierdoor jaarlijks in de staatskas vloeien, besteedt aan effectief beleid om de klimaat- en ecologische crisis te bestrijden, zoals bijvoorbeeld door betaalbare Europese treinen.
- De luchtvaartsector haar CO2-uitstoot terugbrengt naar netto nul in 2025.