De Mennassah cyclus ontstond in het bosrijke gebied rondom Apeldoorn, rond het jaar 1600. Shonaleigh woont in Engeland. In vier jaar tijd, bij het wisselen van de seizoenen, programmeert Productiehuis De Verhalenboot in Zwolle de weekeinden van Teller, Tales and Tradition, om zo de complete Menassah cyclus aan het Nederlandse publiek aan te bieden.
De verhalen worden verteld als een labyrint van met elkaar verweven en in elkaar overgaande mythologische en sprookjesachtige vertellingen waarin soms dezelfde personages terugkomen in bijrollen of hoofdrollen; verhalen die hun actualiteit tot op de dag van vandaag hebben behouden. De verhalen wortelen in het landschap waar ze ontstonden. Shonaleigh Cumbers is een internationaal gerespecteerd verhalenvertelster en verhalenbewaarster. Ze werd geboren in Oldenzaal en groeide op in Engeland. Haar oma leidde haar op tot Drut´syla, een vertelster in de joodse traditie. Deze orale traditie van het herinneren en vertellen van duizenden traditionele verhalen ontstond in Nederland en werd eeuwenlang doorgegeven via generaties van joodse vrouwen. De traditie raakte bijna uitgestorven.
Levensverhaal
Shonaleighs grootmoeder werd geboren in Enschede en bracht de Tweede Wereldoorlog verhalenvertellend door in de concentratiekampen. ‘Ze geloofde heilig dat het onder meer de verhalen waren die haar leven hebben gered.’ Shonaleigh groeide als kind op in Oldenzaal tot de familie op haar zevende jaar naar Engeland verhuisde. ‘Vanaf dat ik vier jaar oud was, werkten we dagelijks aan het leren vertellen en onthouden van die duizenden verhalen. Het was voor mij heel gewoon om ‘s avonds in slaap te vallen terwijl ik luisterde naar liederen en verhalen in het Engels, Jiddisch, Hebreeuws, Nederlands en Turks. Een wonderbaarlijke, kleurrijke mix.’
Pas toen Shonaleigh al over de twintig was, realiseerde zij zich dat deze duizenden verhalen nooit werden verteld in de niet-joodse wereld. ‘Dat is de reden waarom ík dat ben gaan doen.’ De verhalen staan nergens op schrift. Samen met haar echtgenoot Simon Heywood, professor in contemporaine vertelkunst in Engeland, werkt Shonaleigh daarom aan haar levenstaak: het opnemen van alle verhalencycli zodat ze niet verloren gaan mocht zij er op een dag niet meer zijn. In Nieuw-Zeeland, Engeland, Canada en Amerika reizen honderden liefhebbers van de verteltraditie en van verhalen naar de Teller, Tales and Tradition-weekeinden, om zo de complete cycli te kunnen beluisteren. Vanaf nu is dat ook in Zwolle mogelijk.