De vermoedelijke schutter, geïdentificeerd als Elias Rodriguez (30), uit Chicago, werd ter plaatse aangehouden. Getuigen melden dat hij ‘Free Palestine’ riep tijdens zijn arrestatie.
Fimme en Bram Bakker spelen benefietvoorstelling voor straatarts in Rotterdam
De voorstelling is gebaseerd op het persoonlijke verhaal van Fimme Bakker, die op jonge leeftijd verslaafd raakte. Zijn vader, destijds werkzaam als verslavingsarts, zag het lange tijd niet aankomen. Inmiddels is Fimme ruim negen jaar clean en werkt hij als cabaretier. In 2023 won hij de juryprijs van het Groninger Studenten Cabaret Festival.
Boeken – De feministische dominee
Het verhaal in deze roman schets een utopisch perspectief tegenover het verdriet en de wanhoop over hoe mensen met elkaar en met de wereld omgaan. Didi, de hoofdfiguur, stelt tegenover mismoedigheid over de teloorgang van de natuur en het vervagen van humane waarden een wenkend perspectief. Ze bouwt aan een netwerk dat staat voor een samenleving waarin de balans van Yin en Yang wordt hersteld.
Demonstratie Tegengas – Schip met Israëlische wapenonderdelen meert aan in Rotterdamse haven
Om 18:00 uur wordt er voorafgaand aan de vergadering van de MHEK-commissie, onder andere verantwoordelijk voor de haven, op de Coolsingel in Rotterdam gedemonstreerd om te eisen dat het schip niet mag vertrekken.
Boeddhistische ervaringsdeskundigen gezocht
De redactie van het Boeddhistisch Dagblad is geïnteresseerd in de ervaringen van mensen die het boeddhistisch pad volgen. De leer bestuderen en praktiseren.
De etnische zuivering achter het blije gezicht van Bhutan
‘Zijn –boeddhistische- beulen doorboorden zijn vingers met naalden en gaven hem urine in plaats van water en verbrandden gedroogde pepers in zijn cel om de ademhaling te bemoeilijken.’
Tegengas – 61 organisaties eisen dat haven Rotterdam militaire F35-onderdelen uit Israel weert
Eenenzestig organisaties, waaronder Geef Tegengas, Pax, TNI, Fossielvrij NL, GroenLinks en PvdA Rotterdam en BIJ1, roepen de burgemeester van Rotterdam en de gemeentelijke havenmeester op om schip met wapens niet binnen te laten. Mocht dit niet gebeuren zal er woensdag 21 mei om 18:00 uur een demonstratie plaatsvinden voor het stadhuis aan de Coolsingel in Rotterdam.
Thailand – Ontmoeting Arabische sheikh met boeddhistische hoofdmonnik Nah Luang Tempel
De ontmoeting vond plaats in aanwezigheid van Sorayut Chasombat, ambassadeur van het Koninkrijk Thailand in de Verenigde Arabische Emiraten, die sjeik Nahayan hartelijk verwelkomde en het belang van het bezoek benadrukte als een belangrijke mijlpaal in het bevorderen van de culturele en spirituele samenwerking tussen de twee naties – vooral omdat ze dit jaar de 50e verjaardag van de diplomatieke betrekkingen vieren.
CPMT bijeenkomst in Nepal
Van 6 tot 11 april 2025 kwamen 185 mensen verbonden aan de FPMT (Foundation for the Preservation of the Mahayana Tradition) – de internationale boeddhistische organisatie waartoe ook Maitreya Nederland behoort – bijeen in het prachtige Kopan-klooster in de buurt van Kathmandu, Nepal. De zesde internationale CPMT-bijeenkomst (Council) en de eerste na het overlijden van Lama Zopa Rinpoche vond hier plaats.
Wakker Dier- procedure tegen drie Boer zoekt vrouw-boeren
Volgens de wet moeten kalfjes elkaar kunnen zien en aanraken. Maar in de hokken voor jonge kalveren die dit seizoen in beeld komen, is fysiek contact onmogelijk. In het gunstigste geval kunnen de kalfjes elkaar zien in tegenoverliggende hokken. Gezien de ernst en het structurele karakter van de overtreding zouden de boeren een boete moeten krijgen.
Schrijverssteen Annie M.G. Schmidt
Morgen vieren de Openbare Bibliotheken in Nederland de nationale Annie M.G. Schmidt-dag en tegelijkertijd vindt ook de jaarlijkse Annie M.G. Schmidt-week van uitgeverij Querido plaats; een uitgelezen moment dus om een bijzonder eerbetoon aan te kondigen. Aan de vooravond van de Kinderboekenweek 2025, met als thema Vol Avontuur!, krijgt Annie M.G. Schmidt, de onbetwiste koningin van de jeugdliteratuur, een eigen schrijverssteen in De Nieuwe Kerk.
Boeken – Op zoek naar de Zesde Zenvader
Wie ‘zen’ zegt, denkt aan Japan, maar de uitvinders van het zenboeddhisme waren Chinese monniken. Dit boek gaat over Huineng (kortweg: Neng, gestorven in 713), de zesde en laatste van deze ‘zenvaders’. In een klooster in Zuid-China wordt een gelakte ‘mummie’ van hem vereerd. Cultuurhistoricus dr. Kees Kuiken, voorheen tolk/vertaler Chinees, onderzocht deze en andere overleveringen over Neng.
Amsterdam krijgt een voedselpark – een historische stap voor lokaal voedsel, agro-ecologie en gemeenschapsgrond
Wat begon als een burgerinitiatief, gedragen door duizenden betrokken Amsterdammers, stadsboeren, kunstenaars, koks, wetenschappers en buurtbewoners, groeit nu uit tot een concrete plek waar agro-ecologie, voedselsoevereiniteit, natuurinclusieve landbouw en gemeenschapseigendom samenkomen.
Burgerinitiatief – ‘minister van vreemdelingenhaat Faber uit ambt zetten’
De petitie volgt op het besluit van Faber dat alle uitjes voor kinderen van asielzoekers verboden moeten worden. Faber besloot eerder dat een uitstapje naar de Efteling niet mocht doorgaan, waarna duizenden mensen een bedrag van in totaal ruim 160.000 euro doneerden. De reactie van Faber was daarop niet om Nederlanders te prijzen voor hun empathie en betrokkenheid bij het lot van asielkinderen, maar om gewoon alle ontspanning voor de veelal getraumatiseerde minderjarigen ongewenst te verklaren. Vrijdagmiddag hadden al 214.539 mensen de petitie ondertekend.
India hekelt China’s hernoeming van plaatsen op zijn grondgebied als ‘ijdel en belachelijk’
India verwierp op woensdag de hernoeming door China van 27 plaatsen in Arunachal Pradesh als een “ijdele en belachelijke” zet en zei dat de noordoostelijke grensstaat, die volgens Beijing deel uitmaakt van Zangnan of Zuid-Tibet, een “integraal en onvervreemdbaar” deel van het land blijft.
Centraal Tibetaans Bestuur herdenkt 30 jaar verdwijning Panchen Lama en roept opnieuw op tot transparantie
Gedhun Choekyi Nyima, geboren op 25 april 1989 in Lhari County in Tibet, wordt door de 14e Dalai Lama erkend als de 11e Panchen Lama, een belangrijke spirituele leider in het Tibetaans boeddhisme. Zijn erkenning werd aangekondigd op 14 mei 1995, toen hij nog maar zes jaar oud was. Volgens berichten werden hij en zijn familie echter drie dagen later, op 17 mei 1995, in hechtenis genomen door de Chinese autoriteiten en zijn ze sindsdien niet meer in het openbaar gezien.
Boeken – goud in handen
Terwijl je hersenen in tijden van grote drukte voortdurend overuren maken, verricht je lichaam op de achtergrond het meeste werk. Zo voel je direct of een verhaal klopt, kun je in één klap verliefd worden en weet je instinctief wie er te vertrouwen is. Je lichaam reageert op gebeurtenissen in het dagelijkse leven nog voordat je er goed en wel over hebt nagedacht.
De Goede Zaak – ‘Trek zondag de rode lijn voor Gaza’
De beelden uit Gaza worden steeds gruwelijker. Een verpleegster beschreef hoe een vierjarig meisje werd binnengebracht met ernstige haaruitval door ondervoeding: “Ze zag eruit als een oudere vrouw, alsof ze chemotherapie had ondergaan.”
Milieudefensie start nieuwe Klimaatzaak tegen Shell: geen nieuwe olie- en gasvelden
Winnie Oussoren (22), voorzitter van Milieudefensie Jong: “Wereldleiders doen veel te weinig om de klimaatcrisis te stoppen en grote vervuilende bedrijven als Shell hebben alleen oog voor miljardenwinsten. Gelukkig komen grote vervuilers in de rechtbank niet weg met loze groene beloftes. Het is simpel: Shell moet stoppen met het in gevaar brengen van mensen nu en in de toekomst. Stoppen met het ontwikkelen en aanboren van nieuwe olie- en gasvelden is daarin een onmisbare stap.”
Devotie en verzet: Hoogtepunten uit RFA Tibetaans
Sinds het begin van de uitzendingen heeft RFA uitgebreid verslag gedaan van de Dalai Lama. Dat heeft exclusieve interviews opgeleverd en ons publiek ongefilterde toegang verschaft tot de lessen van de Tibetaanse spirituele leider, openbare toespraken, wereldwijde reizen en ontmoetingen met wereldleiders. Dit is informatie die Peking in Tibet heeft proberen te censureren, terwijl degenen die toegang tot deze informatie kregen, werden gestraft.
Amsterdam herdenkt de Nakba – ‘77 jaar ontheemding, verzet en solidariteit’
De bijeenkomst biedt niet alleen ruimte voor herinnering en verdriet, maar volgens de organisatoren ook voor bezinning en handelingsperspectief. Veel Nederlanders met een migratieachtergrond voelen zich in de steek gelaten door een samenleving die niet met hen mee rouwt en waarin weinig kennis bestaat over de historische context van de bezetting van Palestina.
PM Modi – Het leven van de Boeddha zal de wereldgemeenschap altijd inspireren tot mededogen en vrede
Boeddha Purnima, ook bekend als Vesak, markeert de geboorte, verlichting en Mahaparinirvana (dood) van Gautama Boeddha.
Voorouders Tibetanen deden het met Denisovans
Wetenschappers vragen zich al heel lang af hoe Tibetanen op zo’n grote hoogte kunnen leven zonder ziek te worden. Onder de Tibetanen in Tibet treedt niet of nauwelijks hypoxie op, een lager dan normaal niveau van zuurstof in het bloed.
Eisers Klimaatzaak confronteren Schoof bij slavenhutjes tijdens bezoek Bonaire
De slavenhutjes op het zuidelijke deel van het eiland zijn belangrijk cultuurhistorisch erfgoed. Met deze actie vestigen de eisers aandacht op de klimaatzaak die zij samen met Greenpeace Nederland tegen de Staat voeren en eisen ze rechtvaardig klimaatbeleid van de premier. De inwoners van Bonaire dreigen deze belangrijke tastbare herinnering aan het pijnlijke slavernijverleden te verliezen door de stijgende zeespiegel als gevolg van de klimaatcrisis.