De Boeddhistische Unie Nederland (BUN) telt met de aanvraag van het Dharmahuis Leeuwarden en Vipassana Haarlem om lid te mogen worden van de koepel van boeddhistische organisaties in Nederland, 42 leden. Vorig jaar traden het Tibetaans Boeddhisme Limburg en Zen Centrum Rotterdam toe tot de BUN.
Hoe ga je als boeddhistische organisatie om met de fiscus, btw, vrijwilligers en ANBI-status? Een paar weken geleden organiseerde de BUN een themadag financiën voor leden van de BUN. Een initiatief van penningmeester Frans Meijer. Ondersteund door boeddhistische organisaties die met deze zaken al veel kennis in huis hebben. Aan de orde kwamen onder meer de rechtsvorm van een boeddhistische organisatie, zoals stichting of kerkgenootschap en het benoemen van activiteiten van de sangha’s. Dat kan een valkuil zijn. De fiscus beoordeelt alleen activiteiten van de sangha’s, niet de vorm. Geeft een sangha cursussen of studiebijeenkomsten, ben je een concurrent voor de vrije markt? Dat soort zaken kwamen aan de orde.
Andere themadagen.
De BUN denkt na over het organiseren van andere themadagen, zoals het aanstellen van vertrouwenspersonen binnen sangha’s waarmee sommige boeddhistische organisaties al ervaring hebben. En het geven van boeddhistisch onderwijs op lagere scholen. Door een wetswijziging is daar structurele financiering voor. Als ouders vinden dat hun kind binnen het gewone onderwijs van een school boeddhistisch onderwijs zou moeten volgen, wordt dat gefinancierd. De lessen zouden gegeven kunnen worden door vakleerkrachten of boeddhisten verbonden aan sangha’s. Veel onderwijzers klagen over te hoge werkdruk, enkele uren boeddhistisch onderwijs per week door externe leerkrachten zou die werkdruk kunnen verminderen.