De door de supermarkten geïntroduceerde ‘nieuwe standaard kip’ betekent voor de kip een beter welzijn maar is slechter voor het milieu. Omdat deze kippen ongeveer een week langer dan de plofkip in de kippenstal verblijven om aan hun gewenste gewicht te komen, stoten ze naar schatting tien tot vijftien procent meer broeikasgassen uit. Ze eten ook meer voer dat moet worden verbouwd. Ook nemen de ‘nieuwe kippen’ voor een langere periode ruimte in in de stallen, zodat de kippenboeren op zoek moeten naar meer capaciteit om aan de vraag naar kippenvlees te voldoen.
Dat bleek uit een uitzending vorige week van het consumentenprogramma De keuringsdienst van waarde, dat de verschillen tussen plofkip en ‘nieuwe kip’ onderzocht. Tegen de plofkip was vanuit dierenbeschermingsorganisaties veel bezwaar omdat die in een periode van tussen de vier en zes weken onder erbarmelijke omstandigheden slachtrijp werd gemaakt. De ‘nieuwe kip’, overigens een bestaand ras, groeit langzamer en heeft een langer leven van tussen de zeven en veertien dagen. Ook zou deze kip meer welzijn ervaren door het spelen met speelmateriaal en daglicht in de stal, maar daar was in de uitzending van de Keuringsdienst weinig van te merken.
Uit de uitzending zou je kunnen afleiden dat niet de consument- die wil voor weinig geld een stuk kip op zijn bord, maar de supermarkten zelf zijn overgestapt naar de ‘nieuwe kip’. Ed van de Weerd van Jumbo zei geschrokken te zijn van de omstandigheden waarin de ‘oude’ kippen worden gehouden en opgefokt. ‘Het is te ver gegaan’. Volgens hem is er een afweging gemaakt tussen een nog voor het publiek betaalbare kip en een die een beter leven heeft. Als het aan het publiek ligt koos die voor een plofkip, zo werd in de uitzending wel duidelijk.
Arno Dekkers, kippenslachter – een miljoen per week- legde uit dat de ‘nieuwe kip’ vijftien gram per dag langzamer groeit en daardoor een week langer leeft. Het programma liet beelden zien die gemaakt zijn in een kippenstal met 25.000 dieren die op het punt stonden geruimd te worden en geslacht. Zijn deze dieren nu wel zo gelukkiger?
Ingrid de Jong van Wageningen research dacht op basis van de welzijnsmeter wel te kunnen constateren dat de ‘nieuwe kip’, in het programma ook wel de verbindingskip genoemd, een beter welzijn ervoer doordat de groei meer in balans was. Voor de kip is de overstap van de supermarkten dus wel belangrijk, De ‘nieuwe kip’ is volgens haar slechter als je alleen let op het milieu.
In de uitzending werd duidelijk dat het fokken van de ‘nieuwe kippen’ lijdt tot problemen in de productie van kippenvlees. Er worden door het langere leven van de ‘nieuwe kip’ gewoonweg te weinig kippen gefokt om aan de vraag van het publiek te kunnen voldoen. Geert van de Ka, ouderwetse kippenboer met een hok vol kippen vraagt zich af hoe de wereld gevoed kan worden als kippen niet pijlsnel slachtrijp worden. Hij noemt de moderne techniek in de documentaire van de Keuringsdienst perfect. ‘Mensen willen de langer levende kip, iedereen blij.’
Je zou het probleem van te weinig kippen voor de markt ook op kunnen lossen door veel minder kip te eten. Of kipstuckjes te kopen bij de Vegetarische Slager.
Anne Hilhorst van Wakker Dier desgevraagd: ‘In de uitzending van Keuringsdienst van Waarde wordt bevestigd dat de tussenkip minder last heeft van welzijnsproblemen zoals pijnlijke voetzweren. De belangrijkste reden voor deze tussenkip is het dierenwelzijn. Het is een stapje vooruit voor de kip. Letterlijk een tussenstap naar de kip met één Beter Leven ster van Dierenbescherming.
De tussenkip is gezonder omdat hun groei gezonder is. In de praktijk is gezonde groei een tragere groei. Dat betekent inderdaad dat tussenkippen meer eten nodig hebben. De belasting voor het milieu is dus hoger. Daar tegenover staan de voordelen; beter welzijn voor de kip en de boer, en betere volksgezondheid. De gezondere dieren hebben minder antibiotica nodig en dat verminderd de kans op het ontstaan van gevaarlijke resistente ziekteverwekkers enorm.
De hogere belasting voor milieu is minimaal, we praten nu over slechts een paar dagen langer leven en dus langer eten. Wil je echt wat goeds doen voor het milieu, kan je het beste gewoon minder vlees eten. Want ook de snelgroeiende plofkip is meer belastend voor het milieu dan een handje bonen.’
Jan zegt
Dit artikel is net als voetbal. Een goede eerste helft, perfect gebaseerd op eerlijke feiten. En een slechte tweede helft, daar worden feiten genoemd die niet juist zijn.