Komende donderdag 21 september 2017 wordt de door de VN uitgeroepen internationale Dag voor de Vrede gevierd. Het doel is een wereldwijde dag van wapenstilstand en geweldloosheid die altijd in september plaatsvindt. Twee dagen later, komende zaterdag, vindt in Amsterdam de daaraan gelieerde International Day of Peace Amsterdam in de Oude Lutherse Kerk in de hoofdstad plaats.
Deze dag gaat uit van Byakko, een van oorsprong Japanse maar internationaal opererende vredesorganisatie. Twee keer per jaar is er sinds 2009 in Amsterdam een ‘vredes-event’, in het voorjaar is dat de ‘Symphony of Peace Prayers’ (http://www.symphonyofpeaceprayers.com/) en in het najaar en andere vorm, bewust in de buurt van de internationale dag voor de vrede. De datum van het Amsterdamse gebeuren hangt dus met de internationale dag samen, maar is elk jaar bepaald door de beschikbaarheid van de ruimte. De viering op 23 september vindt wat Nederland betreft alleen in Amsterdam plaats, rond de viering van de VN-vredesdag worden verschillende manifestaties georganiseerd door diverse organisaties.
Acht jaar geleden is de Lutherse gemeente in Amsterdam betrokken bij de International Day of Peace Amsterdam. Gebaseerd op het contact tussen Shinji Kasema (Simsa Cho), vertegenwoordiger van Byakko en Andreas Wohle, predikant van de Lutherse gemeente. Deze gemeente biedt onderdak aan het evenement en Wohle is mede-organisator.
In de eerste jaren vond dat plaats in de Maarten Lutherkerk in Amsterdam-Zuid, en nu al enkele jaren in de Oude Lutherse Kerk. Reden voor dit aanbod is de overeenstemming met de doelstelling – … mensen uit verschillende (al dan niet religieuze) tradities bij elkaar brengen rondom het thema van de (bedreigde) vrede, ook die in onszelf. Behalve als facilitator doen Wohle en enkele gemeenteleden mee als een van de tradities die bij het evenement naar voren komen. Engels is doorgaans de voertaal, soms gemengd met Nederlands en andere talen. Paul de Leeuw (niet de cabaretier!!) is de Shinto master die deze traditie ook al weer sinds enkele jaren bij deze evenementen vertegenwoordigd en Shinto rituelen rondom het thema van vrede uitvoert.
Bezoekers komen uit de verschillende deelnemende tradities, en soms ‘random’ als voorbijgangers of mensen die er bewust voor hebben gekozen. Het aantal bezoekers schommelt sterk, maar is nooit groot. Toch menen de organisatoren dat de spirituele impact van het evenement inzet en moeite loont. Het gaat hen om het principe dat er in Amsterdam op een gegeven moment mensen over alle grenzen van tradities en culturen heen rondom het vredesthema bijeen komen en elkaar in elkaars rituelen welkom heten.
Dit jaar zijn in de Oude Lutherse Kerk vijftig tekeningen van boeddhiste en internationaal bekroonde beeldend kunstenaar Sodis Vita te zien. Tekeningen van de Amsterdamse kunstenaar worden wekelijks in het Boeddhistisch Dagblad geplaatst.