Op het terrein van het Tibetaans boeddhistisch centrum voor studie en meditatie Karma Deleg Chö Phel Ling in het Friese Hantum zullen, als de plannen verwezenlijkt worden, acht stoepa’s worden gebouwd waarin de stoffelijke resten van de in september 2014 overleden Chödje lama Gawang rinpoche zullen worden bewaard. In september 2015 droeg de zeventiende Karmapa de organisatie op om zo’n stoepa te bouwen. Deze maand wordt begonnen met de fondswerving.
Het bouwen van een stoepa, op de traditionele en precieze wijze, vereist de specifieke vaardigheden en de begeleiding van een lama. Lama Drubgyud Yeshe, een neef van lama Gawang en afkomstig uit Tibet, zal de bouw van de stoepa begeleiden. Het was ook zijn idee om niet één maar acht stoepa’s te bouwen waar de resten van lama Gawang in zullen worden bewaard. Elke stoepa vertegenwoordigt een andere gebeurtenis in het leven van de Boeddha Shakyamuni.
De te bouwen stoepa’s zijn meer dan 2,5 meter hoog en zullen in een rij voor de belangrijkste stoepa in het centrum worden geplaats. worden geplaatst in een rij voor de belangrijkste stupa in het centrum. Lama Drubgyud Yeshe heeft in Tibet uitgebreide voorbereidingen getroffen om de stoepa’s te vullen. Naast de acht stoepa’s is in dit project ook de plaatsing van een koperen stoepa in de tempel opgenomen, als een plaats voor gebed en verering. Deze stoepa werd vervaardigd in Tibet en door Lama Drubgyud Yeshe naar Nederland gebracht.
Enige gezant
Het centrum voor studie en meditatie Karma Deleg Chö Phel Ling, werd in 1975 opgericht. De oprichters behoren tot de Karma Kagyu school binnen het Tibetaanse boeddhisme. Karma Kagyu betekent Karma praktijk. Aan het hoofd van de Kagyu overdrachtslijn staat de 17de Gyalwa Karmapa, Ogyen Trinley Dorje. In 1977 werd Chödje Lama Gawang rinpoche door de 16de Gyalwa Karmapa naar Nederland gezonden als diens enige gezant in de regio tussen de Noordzee en de Alpen en in Frankrijk. Eerst vestigde Gawang Rinpoche zich in het Westen van Nederland. In augustus 1986 werd de Stichting Karma Deleg Chö Phel Ling formeel eigenaar van het terrein en de boerderij die door de vroegere bewoners aan de 16de Gyalwa Karmapa waren geschonken. De rinpoche verhuisde naar Friesland waar onder zijn leiding met de bouw van het centrum en de stoepa werd begonnen.
In oktober 1991 was de bouw voltooid. Onder grote belangstelling werd het centrum officieel geopend door de toenmalige burgemeester Sybesma van Dongeradeel. De 16de Karmapa heeft Hantum meerdere malen bezocht. Aan het terrein gaf hij de naam Wene Karma Chö Ling, hetgeen in een vrije vertaling kan worden weergegeven als “een rustige en afgelegen meditatietuin.” Het is een gunstige plaats voor retraites, meditatie, contemplatie en bezinning.
Onder leiding van Gawang Rinpoche is het centrum gaan bloeien en werd steeds meer verbeterd en aangevuld. Op het terrein bevinden zich onder andere: een tempel; een Tashi Gomang stoepa, de enige in Noordwest Europa, met een rondgang langs 108 Mani Korlo molens; een beeld van Guru Rinpoche met de twee phurba’s; en een retraitecentrum bestaande uit diverse gebouwen en opstallen.
Een stoepa (Tib.: Chörten) is een bouwwerk dat altruïsme, harmonie, welvaart en gezondheid versterkt en vermeerdert. Zo dient de aanwezigheid van een Stoepa het welzijn in een regio en bevordert het opwekken van compassie voor alle wezens, en zo de vrede. Een stoepa wordt ook wel eens als acupunctuur voor de aarde gezien die de positieve energie doet doorstromen. In ieder geval staat een stoepa bol van de symboliek waarover men wel boeken vol heeft geschreven.