Van vrijdag 2 juni t/m zondag 4 juni 2017 vond de allereerste Mainland Europe Young Buddhist Convention plaats. Zeventig jongeren vanuit tien Europese landen kwamen bijeen in Berlijn om het thema ‘één sangha’ te onderzoeken. Hoe kunnen boeddhistische jongeren vanuit vele landen in Europa samen één sangha vormen? De relatie tussen unieke individuen met al hun diversiteit ten opzichte van hun gemeenschappelijkheid en gedeelde waarden stond centraal.
Zeventig bladeren
Tijdens de eerste bijeenkomst op vrijdagavond kwam het Triratna International Council langs om haar blijdschap te uiten over alle activiteiten die door de jongeren van Triratna worden georganiseerd en werd ook het belang van internationale uitwisseling benadrukt.
Vervolgens werd er gewezen naar een groot laken aan de muur, met drie cirkels in elkaar. In de binnenste cirkel bevinden zich de drie stippen uit het Triratna logo die staan voor de drie juwelen. Ieder persoon wordt uitgenodigd een blaadje te kleuren, knutselen en versieren. Al deze blaadjes worden bij de lijnen van de cirkels geplakt. De bedoeling was dat op zondag aan het eind van de conventie er een bloeiende lotus ontstaan zal zijn. Langzaam kwam deze gedurende het weekend tot stand. Deze lotus staat symbool voor één Europese jongeren sangha. De lotus reflecteert ieders eigenheid en de diversiteit tussen landen en personen, maar ook de eenheid die bestaat wanneer we dezelfde waarden beoefenen.
Uitwisseling
Tijdens de conventie waren er toespraken van diverse ordeleden van de jonge boeddhisten van Triratna. Deze waren overgevlogen vanuit Engeland en Zweden. Ook was er een conversatie café, een uitwisseling van ideeën over mogelijke samenwerkingen tussen verschillende teamleden van jonge boeddhistengroepen in Europa en op zaterdagavond een zevenvoudige Puja. Uiteraard was er ook uitgebreid mogelijkheid voor gezamenlijk mediteren. Vol inspiratie werd de conventie op zondagmiddag, voor een bloeiende lotus, afgesloten. Een ondergronds feestje in Berlijn.
Voor degenen die geïnteresseerd waren was er mogelijkheid langer te blijven. Op zondagmiddag was het Karnaval der Kulturen in Berlijn, waar een parade vol met culturele diversiteit te zien was. Wagens en muziek gevolgd door dansers van verschillende culturele achtergronden reden door de straten van Kreuzberg. Hoewel dit een feest was met veel luidruchtigheid en alcohol, was dit voor de jonge boeddhisten ook een mooi verlenging van het thema van dat weekend: internationale uitwisseling. In de avond vond er heus Berlijns ondergronds feest plaats in de Buddhistisches Tor. Er werd hard gedanst en veganistisch gesnackt en braaf om elf uur afgesloten. De volgende dag was er mogelijkheid tot sightseeing in Berlijn. Enkele leden van de Berlijnse sangha leidden rondleidingen door de stad met natuurlijk de mogelijkheid tot het eten van een broodje falafel tussendoor. Deze informele activiteiten maakten dat de jonge boeddhisten elkaar beter en ook van een andere kant leerden kennen.
Vrijgevigheid
Ongeveer vijftig jongeren zijn tijdens het weekend ondergebracht bij leden van de Berlijnse sangha, die zo vrijgevig waren hun huizen open te stellen. Er waren een aantal personen die zelfs hun huis verlieten om plek te maken voor deze internationale gasten. Er werd ontbijt gemaakt, er werden fietsen uitgeleend en sleutels aan totale vreemden gegeven. Deze vrijgevigheid werd door velen als waanzinnig en overweldigend ervaren. Deze vrijgevigheid is een uiting van internationale vriendschap en gedeelde waarden, precies wat tijdens de conventie juist zo centraal stond. Net zoals de zeventig bladerige lotus, is zo het cirkeltje rond.
G.J. Smeets zegt
Hoeveel kerosine en diesel voor de vele reisjes heeft deze ‘waanzinnig en overweldigende’ vrijgevigheid gevergd?
Ujukarin zegt
Zal wel meevallen, ik ken er zelf een paar die liftend gegaan zijn ;-) Maar op zichzelf heb je een punt, mooie dingen doen voor de wereld kan zelf zijn keerzijde hebben qua ecologische voetafdruk.
With folded palms,
Marieke zegt
Ik vind het jammer dat er zo zwart en wit gedacht wordt. 100% goed of slecht doen, bestaat niet. De vele tinten grijs bestonden voor het grootste deel uit treinreizen, voor zover ik weet.