Het boeddhisme leeft in Rotterdam en Nederland. Dat blijkt wel uit het druk bezochte Boeddha Festival dat in het centrum Djoj gisteren in Rotterdam werd gehouden en georganiseerd werd door het Boeddhahuis. Gedurende de hele dag waren er lezingen en workshops van sprekers en boeddhistische leraren. Deelnemers kwamen uit alle delen van Nederland.
Het boeddhisme kent vele stromingen en groeperingen, die zich op het Boeddha Festival presenteerden. Naast de lezingen waren er meditatieworkshops met uitleg over meditatie en een infomarkt en boekenstand. Ook wordt een ‘Muur van compassie’ gecreëerd waar iedereen aan kan bijdragen.
Thema ‘compassie’
Het festival stond in het teken van het thema compassie. Compassie en mededogen zijn sleutelbegrippen voor boeddhisten. Juist deze waarden lijken in de moderne tijd in de samenleving steeds meer op de tocht te komen staan. Toenemende agressie en polarisering tussen bevolkingsgroepen lijken het nieuws steeds meer te bepalen. Angst en onbehagen, onder andere gevoed door vluchtelingenproblematiek, maar ook door recente terroristische aanslagen, vormen in toenemende mate een kweekvijver voor populistische krachten. Veel mensen voelen zich niet gehoord en schreeuwen om eenvoudige oplossingen. Het boeddhisme kan hier een tegengeluid in betekenen, door vanuit stilte, mededogen en compassie naar de wereld te blijven acteren.
Met het thema ‘compassie’ sluit het festival aan bij ‘Rotterdam Stad van Compassie’. In het voorjaar van 2016 heeft Rotterdam het Charter for Compassion ondertekend, waarmee de stad aangeeft dat compassie een onmisbare kwaliteit is voor een leefbare, weerbare en vreedzame stad waarin mensen naar elkaar omzien en zich voor elkaar inzetten.