Vanaf nu schakelt het Triratna-centrum in Gent, België, over op volledige dana economie. Dat wil zeggen dat er geen cursusgelden gevraagd worden, maar dat de financiën volledig draaien op basis van vrijgevigheid.
Dana of vrijgevigheid is volgens het centrum de ontwikkeling van het hart, dat er ware vreugde in vindt anderen gelukkig te maken. Daarom is het van wezenlijk belang de dharma te geven, te onderwijzen, te beoefenen en dat elke dharma-activiteit ondersteund kan worden.
Het centrum: ‘We willen weg groeien van het keurslijf waarin de houding regeert ‘voor iets, hoort iets’ of ‘betalen voor wat je krijgt’. We willen een cultuur beleven van waardering, respect, dankbaarheid, zien wat werkelijk belangrijk is en dit ook aan anderen willen geven.’
Het principe van vrijgevigheid (dana) vormt de basis van de boeddhistische leer en het is een uitdrukking van het oprechte verlangen naar een vrij en gelukkig leven, voor onszelf en voor anderen.
Het is dan ook vanuit een ‘houding van vertrouwen in de dharma en dit verlangen het in de praktijk van het leven te brengen’, dat Triratna Gent volledig op basis van vrijgevigheid wil regelen.
Geven en iets doen voor een ander is een radicale houding van waaruit elke boeddhistische beoefening vertrekt en is de weg naar ware vrijheid, geluk en Inzicht.
Daarom nodigt het centrum iedereen die het centrum bezoekt uit deel uit te maken van de mandala van vrijgevigheid door geld en praktische hulp te schenken. Dana is in het centrum in Gent vrijwillig maar niet per se vrijblijvend. Triratna Gent heeft de Dana Society opgericht. ‘Om de werking van het centrum te garanderen hebben we een gezonde financiële basis nodig. Om te voorzien in de vaste kosten van het centrum en het (halftijdse) loon van één medewerker is er de Dana Society, vaste maandelijkse bijdragen van mensen.’
Verder heet het centrum een eenmalige gift welkom en is er de dana schaal. ‘Als je naar één van onze activiteiten komt en waardeert wat er gegeven wordt, kan je uitdrukking geven aan je waardering en vrijgevigheid door een gift in de dana schaal te leggen.
Wat kan je geven (al naar gelang je mogelijkheden)? Wat is het je waard? En wat wil je geven om de dharma, dat pad van groei en transformatie, ook aan anderen beschikbaar te kunnen blijven stellen?’