Zoals een moeder met haar leven
haar kind beschermt, haar enig kind,
zo zou men alle levende wezens moeten koesteren.
Vriendelijkheid uitstralend naar de gehele wereld.
Naar omhoog, oprijzend tot aan de hemel,
naar omlaag, neerdalend tot in de diepste diepten,
naar buiten onbegrensd,
vrij van haat en kwade bedoelingen.
De Boeddha, uit de Karaniya Metta Sutta.
Op vrijdag 25 november 2016 wijdt Paul Van hooydonck in het boeddhistisch centrum Ehipassiko een dhammatalk aan één van de mooiste en meest inspirerende toespraken van de Boeddha, de Karaniya Metta Sutta of de Leerrede over Universele Liefde.
Deze basistekst uit het Theravada-Boeddhisme wordt dagelijks gechant in kloosters in zuid Azië. In deze sutta geeft de Boeddha precieze richtlijnen hoe men het hart kan zuiveren en hoe men zijn leven innerlijk en uiterlijk dient in te richten. Hij beschrijft o.a. de 15 kwaliteiten van de arahant (verlichte).
Het is een korte rede, die begint met eenvoudige, wereldse instructies en eindigt bij Verlichting.
Metta (universele liefde) heeft niets met afhankelijkheid van iets of iemand anders te maken. Het is de erkenning dat jij als mens zelf liefde bent, dat als zodanig ervaart (zelfliefde) en daarmee een diepe verbinding ervaart met het universum. In dat geval ervaart een mens zich één met alles en iedereen.
Deze 2600 jaar oude rede heeft nog niets aan actualiteit ingeboet. De tekst van deze toespraak wordt geprojecteerd op een scherm en zin per zin besproken en geduid.
Omwille van de veelomvattendheid van het onderwerp eindigt deze avond uitzonderlijk om 22.00 uur.
Paul Van hooydonck verbleef twaalf jaar in boeddhistische kloosters in Nepal, India, Sri Lanka, Birma, Thailand en Engeland. Hij werkte als meditatieleraar in een Tibetaans centrum in Nepal (Ganden Yiga Chözin), in het Nilambe meditatiecentrum in Sri Lanka en aan de Peradeniya University, de grootste universiteit van Sri Lanka. In 2007 werd hij tot monnik gewijd (Bhante Vayama) in de traditie van het Theravada boeddhisme (de oude school). Terug in België richtte hij Ehipassiko op. Hij leidt het centrum verder als leek.