Honderden hindoes en boeddhisten protesteren tegen het doden van dieren tijdens het Hindoe-festival van Dashain (Nepal). Het vijftien dagen durende evenement, dat op 1 oktober begon, is het meest belangrijke Nepalese hindoe feest.

Volgens de overlevering worden op de achtste, negende en tiende dag van Dashain in elke tempel honderden dieren geofferd om hulde te brengen aan de goden en deze niet vertoornd te laten raken. Het bloed van buffels, ossen, schapen, geiten en vogels stroomt dan van de trap van  religieuze gebouwen.  Veel hindoes en boeddhisten hebben kritiek op het doden van de dieren en roepen volgelingen op om geen offers te brengen. De Nepali Vegetarian Association heeft zich aangesloten bij het protest en omschrijft dit als ‘zwarte festivals’.

De demonstranten baseren zich mede op de mening van religieuze leiders, zoals paus Franciscus, die bezorgd is over het welzijn van het milieu en dieren. Hindoeleiders mengen zich tot nu toe niet in de discussie. Karma Lama, een boeddhistische leider, benadrukt het basisidee van vrede en geweldloosheid. Om die reden veroordeelt hij de traditie om dieren te slachten voor dit festival.

Narahari Nath Acharya, een hindoe leider, reageert op de kritiek. Hij zegt dat het zijn traditie is- en Dashain begint met het brengen van dierlijke offers aan de god en de godheden. Hij zegt bereid te zijn dit onderdeel van de traditie nog eens kritisch te bezien. Gelovigen worden nu al aangemoedigd om verse kokosnoten als eerbetoon aan de goden te offeren, in plaats van het doden van dieren.

Bron BNN.

 

 

Categorieën: Nieuws, Dierenwelzijn, Opmerkelijk
Tags: ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk