Greenpeace Nederland publiceert vandaag geheime documenten van de TTIP-onderhandelingen tussen de EU en de VS. Op de website www.ttip-leaks.org zijn de documenten voor iedereen toegankelijk, omdat transparantie noodzakelijk is voor democratie.
‘Deze documenten laten de enorme impact zien die de handelsverdragen hebben op Amerikaanse en Europese burgers. Wij willen dat de onderhandelingen worden stopgezet, we moeten eerst een discussie voeren totdat vele vragen zijn beantwoord’, zegt Sylvia Borren, algemeen directeur Greenpeace Nederland. ‘We roepen de onderhandelaren op de laatste, meest complete tekst te publiceren zodat een democratische discussie op een open manier gevoerd kan worden.’
De belangrijkste pijnpunten volgens Greenpeace Nederland:
Milieumaatregelen lijken te worden geschrapt
Landen hebben het recht handel te reguleren “ter bescherming van leven en gezondheid van mensen, dieren en planten” en “ter conservering van eindige natuurlijke bronnen.” Geen van de hoofdstukken die we onder ogen hebben gehad bevatten een referentie naar dit recht. – –
Klimaatbescherming wordt moeilijker met de komst van TTIP
Maatregelen ter bescherming van het klimaat zijn beperkt tot de hoofdstukken gaan over samenwerking op het gebied van regelgeving en de markttoegang voor industriële goederen.
Het einde van het voorzorgsbeginsel.
De Europese standaard dat alleen producten die bewezen veilig zijn tot de markt toegelaten worden, wordt vervangen door een door de VS gewenste benadering dat gevaarlijke stoffen niet verboden maar beheerd worden. Dit ondermijnt de mogelijkheid preventieve maatregelen te nemen. Dit geldt onder meer voor controversiële stoffen zoals hormoonverstorende chemicaliën.
Bedrijven nemen de macht over.
Grote industrieën krijgen een belangrijke stem in het besluitvormingsproces, terwijl maatschappelijke organisaties, het publiek en volksvertegenwoordigers in het duister tasten.
De hoofdstukken waarvan Greenpeace denkt dat ze in de consolidatiefase zijn, maar niet in bezig van Greenpeace Nederland zijn die betreffende e-commerce, financiële diensten, rules of origin and trade remedies.
Hoofdstukken waarvan Greenpeace denkt dat ze nog niet in de consolidatiefase zijn en die evenmin in het bezit van Greenpeace zijn, zijn de hoofdstukken betreffende energie, grondstoffen, investeringsbescherming, intellectueel eigendom, juridische en institutionele zaken, subsidies, duurzame ontwikkeling, textiel en kleding en andere sectoren.
Een aantal van de hoofdstukken die Greenpeace Nederland in bezit heeft zijn niet compleet.
De volgende hoofdstukken zijn in het bezit van Greenpeace Nederland:
[chapter 1.1.]
National Treatment and Market Access for Goods.
Dit hoofdstuk betreft de handel in goederen tussen de EU en de VS.
[chapter 1.2.]
Agriculture
Dit hoofdstuk betreft de handel in landbouwproducten en laat de verschillen tussen de EU en de VS zien hoe zij de export belangen en nationale boeren willen beschermen.
[chapter 1.3.]
Cross-Border Trade in Services
Dit hoofdstuk betreft de handel in de dienstensector.
[chapter 1.4]
Electronic Communications
Dit hoofdstuk betreft internet en telecommunicatiezaken
[chapter 1.5.]
Government Procurement
Dit hoofdstuk betreft de aanbestedingsregels van Amerikaanse en Europese overheden.
[chapter 1.6.]
Annex Government Procurement
Een annex van het voorgaande hoofdstuk met aanvullende informatie over een voorstel van de VS met een hoofdstuk over anti-corruptie.
[chapter 1.7.]
Customs and Trade and Facilitation
Dit hoofdstuk betreft de verschillen in douanebepalingen.
[chapter 1.8.]
EU – US revised tariff offers
Dit zijn de verschillende posities ten aanzien van de reductie van tarifaire handelsbelemmeringen voor specifieke goederen.
[chapter 2.1.]
Regulatory Cooperation
In dit controversiële hoofdstuk willen de EU en de VS gezamenlijke regels voor producten en diensten vastleggen, bijvoorbeeld voor voedsel- en cosmeticaveiligheid.
[chapter 2.2.]
Technical Barriers to Trade
Dit hoofdstuk betreft de zogenoemde technische handelsbarrières zoals etikettering en de wijze waarop dit handel beïnvloedt.
[chapter 2.3.]
Sanitary and Phytosanitary Measures
Dit hoofdstuk betreft de bescherming van dieren en gewassen.
[chapter 3.1.]
Competition
Dit hoofdstuk betreft de mededingingsregels (zoals subsidies) van de partijen en hun vergelijkbaarheid.=
[chapter 3.2.]
Small and Medium-sized Enterprise
Dit hoofdstuk betreft het midden- en kleinbedrijf (tot respectievelijk 50 en 250 werknemers).
[chapter 3.3.]
State-owned Enterprise
Dit hoofdstuk betreft genationaliseerde bedrijven.
[chapter 4.]
Dispute Settlement
Dit hoofdstuk gaat in op de manier waarop meningsverschillen tussen de EU en de VS in de interpretatie van het TTIP-verdrag worden opgelost.
[chapter 5.]
Tactical State of Play
Dit hoofdstuk is niet bestemd voor openbaarmaking. Het beschrijft de meningsverschillen tussen de EU en de VS en laat zien hoeveel invloed de private industrie heeft op de TTIP onderhandelingen.
Op de website www.ttip-leaks.org zijn de documenten voor iedereen toegankelijk, omdat volgens Greenpeace transparantie noodzakelijk is voor democratie.