In een door het Nationaal Museum in Praag georganiseerde tentoonstelling genaamd Afghanistan: Rescued Treasures of Buddhism, wordt de nadruk op het rijke culturele verleden van het land gelegd en met name van de boeddhistische invloeden vanaf de eerste eeuw na Christus. De tentoonstelling focust op de pre-Islamitische boeddhistische periode van het land.
Het is de eerste expositie van Afghaans boeddhisme in Europa en de tweede tentoonstelling van Afghaanse kunst in Europa. De nadruk ligt op het Afghanistan vóór de komst van de Islam. Maar weinig mensen weten dat Afghanistan niet alleen een islamitisch land is , maar dat er invloeden zijn van een rijke boeddhistische geschiedenis die reikt tot de zogenaamde Kushan periode, die ongeveer in de 1e eeuw na Christus begon.
De meerderheid van de artefacten op de tentoonstelling zijn van de zogenoemde Mes’ Aynak site afkomstig, die ongeveer veertig kilometer ten oosten van Kabul ligt. De plek was één van de kruispunten in de Zijderoute, met een agglomeratie van mijnbouw, verschillende boeddhistische kloosters en een fort. De historische bebouwing zal waarschijnlijk worden vernietigd vanwege de enorme hoeveelheid koper die daar in de grond ligt, waarschijnlijk de grootste in de wereld.
De tentoonstelling is te bezichtigen in het Náprstek Museum van Aziatische, Afrikaanse en Amerikaanse culturen.
Zeshin zegt
Iedereen weet nog dat de taliban de 50 meter hoge Boeddhabeelden in de bamiyanvallei hebben opgeblazen.
Als mensen Boeddhabeelden bouwen van 50 meter hoog dan moet er toch enige boeddhistische invloed zijn. Ze zijn uit de 6e eeuw nc. maar voor die tijd was er grote invloed van het Boeddhisme. Terugkerende soldaten van Alexander de Grote namen al kleine Boeddhabeeldjes mee naar Griekenland.
Toen ik eind zestiger jaren door Iran reisde kwam ik ook oude vervallen Boeddhabeelden tegen van ongeveer 7m hoog. De handelsroute die aansloot op de zijderoute liep via Bagdad naar Istanbul met aftakkingen naar Jeruzalem en Cairo. In het Midden-Oosten ligt nog steeds een onontgonnen gebied wat het boeddhisme betreft
http://www.npogeschiedenis.nl/nieuws/2014/februari/boeddha-van-bamiyan-hersteld-unesco-boos.html